S-a schimbat legea în România! Ce se întâmplă cu punctele de penalizare ale șoferilor care au încălcat Codul Rutier
Începând cu data de 17 februarie 2023 au intrat în vigoare mai multe modificări ale Regulamentului de aplicare a Codului Rutier. Astfel, prin Hotărârea nr. 130/2023 s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Printre modificările survenite se află și modificarea Articolul 205 care va avea următorul cuprins:
Punctele de penalizare se înscriu în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie de către:
a) serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în cel mult 7 zile de la data primirii procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției în condițiile art. 204 alin. (2);
b) poliția locală, în termen de cel mult 7 zile de la data întocmirii procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, în condițiile legii.
Ce reguli s-au schimbat în noul Cod Rutier
Acestea sunt câteva dintre modificările care au fost introduse în Noul Cod Rutier 2023.
Retragerea permisului de conducere
Prin HG 130/2023, retragerea permisului de conducere se poate aplica șoferilor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic sau în cazul în care șoferul a refuzat testul de alcool sau testul pentru determinarea unor substanțe active în organism, dar polițistul are probe sau indicii temeinice care demonstrează contrariul.
Astfel, polițistul poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore, potrivit art 22, alin (1) din Codul Rutier 2023.
În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.
Intersecția cu sens giratoriu
Potrivit noilor reglementări ale Codului Rutier, intersecţia cu sens giratoriu este definită ca o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.
Astfel, şoferii trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Anularea permisului de conducere eliberat de o autoritate străină
Potrivit noului Cod Rutier, polițiștii pot anula permisul de conducere care este eliberat de o autoritate română sau pot interzice dreptul de a conduce al șoferilor care au permise eliberate de o autoritate străină.
Polițiștii de frontieră vor verifica permisele de conducere
Potrivit noului Cod Rutier 2023, polițiștii de frontieră vor putea verifica dacă permisul de conducere este valabil și de asemenea vor avea acces la istoricul amenzilor rutiere ale șoferilor.
Simplificarea procedurii de solicitare a reducerii suspendării permisului
În noul Regulament s-a modificat perioada în care se poate depune cererea pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere.
Astfel, cererea pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Înainte de modificări, cererea se depunea după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare.
Care este cunatumul amenzilor în 2023
Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.
Punctul de amendă trebuia să fie majorat la 300 de lei, după ce la începutul lunii ianuarie 2023 a crescut salariul minim pe economie, de la 2.550 lei brut la 3.000 de lei.
Guvernanții au decis, însă, înghețarea acestuia la 145 de lei.