Primii pepeni au ajuns în piețele din București din câmpurile din Dăbuleni, județul Dolj, adică din patria lubenițelor. Producția este bună, deși s-au copt mai târziu cu două săptămâni din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în urma cu câteva săptămâni.
Producătorii sunt însă dezamăgiți de prețul foarte mic, de doar 2 lei la kilogram la engross.
Marin Olicanu cultivă pepeni de 40 de ani.
„Producția este bună, dar prețul este foarte mic. Nu ne acoperim investiția. Anul acesta toate au fost scumpe. Să vinzi cu 1,8 lei e un preț foarte mic. De profit ce să mai vorbim?!”, spune producătorul.
Producătorii sunt dezamăgiți de prețul mic și mulți vor să renunțe anul viitor să mai cultive pepeni.
În localitatea Dăbuleni sunt aproximativ 700 de hectare cultivate cu pepeni verzi și galbeni. Cea mai mare suprafață este cultivata aici din cele peste 3000 de hectare cultivate cu pepeni de la nivelul județului.
Și anul anul trecut au fost cultivate 700 de hectare de pepeni verzi.
Pepeni galbeni, anul trecut s-au cultivat 200 de hectare, iar acum 150. Anul trecut, prețul a fost de 3-4 lei / kg, anul acesta va fi de 6-7 lei / kg.
Costurile de producție au crescut ca urmare a majorării prețului la energie electrică, carburant, îngrășăminte, dar și la alte materiale utilizate pentru plantare. Toate se vor reflecta în prețul final al lubenițelor care vor ieși pe piață în iunie.
Față de anul trecut, costurile de producție s-au dublat, la unele produse chiar s-au triplat. Îngrășămintele s-au scumpit cu 130-150%, folia s-a scumpit cu 40%”, semințele cu 15%, turba, acel strat de pământ pe care îl folisim la plantare a crescut cu 20%. În acest context, în care prețul la energie electrică a crescut, motorina s-a scumpit, nu putem decât să scumpim și noi. Dacă anul trecut investeam în două hectare, anul acesta investim într-unul”, a declarat Cristi Treanță Ene, membru al unei asociații a cultivatorilor de pepeni.