Un cioban a supraviețuit după ce a fost lovit de FULGER, pe munte/ Șeful SALVAMONT avertizează ce trebuie să faci în caz de FURTUNĂ

Publicat: 22 08. 2024, 11:24
Actualizat: 22 08. 2024, 11:26

This browser does not support the video element.

S-au înmulțit cazurile de oameni fulgerați și trăsniți, pe vârf de munte. În mini-vacanța de Sf. Maria, a trecut fulgerul printr-un turist și l-a lăsat inconștient pentru vreo jumătate de oră. Ca prin minune, acesta și-a revenit și-a coborât singur de pe munte, pentru că elicopterul salvatorilor montani n-a putut să decoleze din cauza vremii, așa că aceștia a trebuit să plece pe jos în căutarea turiștilor. Miercuri seara, un cioban a fost lovit de fulger, pe Vârful Moldoveanu. 

Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a postat un text detaliat despre ce trebuie să faci dacă te afli pe vârf de munte, iar afară plouă cu fulgere și trăsnete. În ultima perioadă, pe munte, au fost înregistrate mai multe persoane care au fost victimele descărcărilor electrice. Probleme, în astfel de cazuri, este că salvatorii montani nu pot folosi elicopterul pentru a-i evacua din cauza vremii care nu permite decolarea.

Cioban trăsnit, sub Moldoveanu, pe piciorul Vârfului Roșu. N-a murit, a avut în schimb niște arsuri specifice pe față și pe mâini. Am alertat elicopterul de la Brașov, elicopter SMURD și noi între timp ne-am strâns, în ideea că dacă nu reușește elicopterul, să preluăm noi, ne-a declarat Ion Sănduloiu.

În caz de descărcări electrice, nu o luați la fugă și nu vă adăpostiți sub copaci!

După misiunea de salvare, acesta a postat pe Facebook un mic îndrumar despre ce trebuie să facă o persoană în cazul în care plouă și sunt descărcări electrice, pe munte.

Pentru că s-au înmulțit cazurile de persoane lovite de fulger și tot primesc diverse întrebări referitoare la acest aspect(…) La deplasarea în șir indian, întotdeauna ultimii să fie cei mai expusi. Nu inseamnă că e sigur sa mergi primul, pentru că, la deplasare, oricum apare golul de potențial, dar în spate pericolul e mult mai mare, fiind „gaura” mai mare. Cea mai bună soluție când avem descărcări electrice deasupra noastră, e să stăm în spațiu deschis cât mai mici „pe vine” (atenție, nu în fund!) până se îndepărtează frontul. NU o luați la fugă când fulgeră deasupra voastră, aceasta fiind o rețetă bună sa atrageți fulgerul în golul de potențial creat, care este mai mare și se acoperă mai greu în cazul acesta! NU vă adăpostiți sub copaci sa la baza stâncilor, acestea fiind oricum „ținte” ale fulgerelor și putând fi electrocutați de curentul scurs la descărcare!

 

 

CITEȘTE ȘI:

Un turist a fost lovit de FULGER, în Munții Făgăraș, și a supraviețuit. După ce a fost inconștient 30 de minute, bărbatul a coborât singur de pe munte

Salvamont ARGEȘ a transmis o atenționare către turiști: Vă rugăm să RENUNȚAȚI la toate planurile de acces spre Vârful Moldoveanu!