Prima pagină » Actualitate » S-au luat primele măsuri la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc, în cazul pacienților infectați cu o bacterie după operația de cataractă. Unii și-au pierdut parțial vederea

S-au luat primele măsuri la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc, în cazul pacienților infectați cu o bacterie după operația de cataractă. Unii și-au pierdut parțial vederea

S-au luat primele măsuri la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc, în cazul pacienților infectați cu o bacterie după operația de cataractă. Unii și-au pierdut parțial vederea
FOTO: spitalmciuc.ro

Şeful secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc şi asistenta-şefă a secţiei au fost revocaţi din funcţie, miercuri, după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, în urma infectării cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Trei dintre ei și-au pierdut vederea la ochiul operat.

Anunţul demiterii celor doi a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, într-o conferinţă de presă. Acesta a precizat că decizia a fost luată de Comitetul Director al SJU, „forul de conducere operativă al spitalului”.

După revocarea din funcţie a şefului secţiei de Oftalmologie, dr. Bodó Pál, şi a asistentei-şefe, Comitetul Director a început demersurile pentru scoaterea celor două posturi la concurs, potrivit Antena 3.

Potrivit lui Borboly, Comitetul Director „a reorganizat secţia de Oftalmologie pentru noi circuite”și a început demersurile pentru reautorizarea blocului operator, a cărui activitate a fost sistată de Direcţia de Sănătate Publică şi a solicitat Comisiei de Etică a spitalului să facă verificări în acest caz.

Întrebat dacă ia în calcul încetarea contractului managerului SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judith, Borboly a spus că aşteaptă mai multe răspunsuri din partea spitalului, după care va lua decizia corespunzătoare, dar a subliniat că „pacienţii sunt cei mai importanţi”.

„Am pus mai multe întrebări, la care aşteptăm răspunsul, pentru că din mânecă nu se poate lua o decizie. Aşadar, după ce vom primi aceste răspunsuri, vom lua decizia corespunzătoare”, a afirmat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a mai precizat că toate informaţiile pe care le-a furnizat jurnaliştilor provin de la Corpul de Control al instituţiei pe care o conduce, care a început verificările în acest caz, dar ancheta nu este încă finalizată.
14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa.

DSP Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei. Zece cadre medicale sacționate

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, în acest caz

La secţia de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta-şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al amenzilor fiind de 26.000 lei, iar la structurile cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.

Şefa DSP Harghita, Dr. Tar Gyogyi, a declarat că s-au constatat „severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare”, iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Trei pacienți și-au pierdut vederea în urma operațiilor pentru cataractă

Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă, la mijlocul lunii ianuarie, la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.

Trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat, iar la şase vederea s-a deteriorat, în vreme ce în cazul a cinci pacienţi vederea nu s-a deteriorat, ci s-a deteriorat în mică măsură.

Sursa infecţiei nu a fost identificată, nici în urma anchetei DSP şi nici în a celei efectuate de Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din SJU Miercurea-Ciuc.

Se bănuieşte, doar, că bacteria a fost adusă de un pacient din afara spitalului şi manipulată de personalul secţiei de Oftalmologie, deficienţa în sterilizare ducând la această situaţie.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și