SALARII de 3.000 de euro, în sectorul agricol, din județul Arad: „Mulți s-au întors din străinătate ca să lucreze la noi”

Publicat: 19 07. 2024, 17:12
Actualizat: 19 07. 2024, 17:16

Un fermier din județul Arad, director al Combinatului Agroindustrial Curtici, a reușit să ofere salariaților sume competitive cu cele din afară. Din acest motiv, mulți muncitori au revenit în țară pentru a lucra în sectorul agricol.

Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agricol din județul Arad a reușit să mărească salariile angajaților, datorită producției mari de grâu din ultimii doi ani. Astfel mulți români au revenit în țară pentru a lucra în agricultură.

Salariile au crescut de la aproximativ 13.000 – 14.000 de lei, pentru cei care conduceau combinele, la  15.000 de lei, anul acesta. Pentru ingineri, salariile pot depăși 18.000 de lei.

„Salariul este de 600 de lei pe zi bani în mână, înmulțit cu 25 de zile face aproximativ 15.000 de lei pe lună în mână, pe stat de plată, pentru cei care lucrează pe combină.

Chiar și așa, nu sunt foarte mulți bani, pentru că ei lucrează două schimburi pe zi, vin dimineața la ora 06:30 la lucru, își pregătesc combina, iar la 08:30 ies în câmp și stau până seara la ora 22:00.

Noi avem și producții record în acest an, deosebit de rentabile, astfel că oamenii își merită banii. La grâu, am avut o producție de 9.320 de kilograme la hectar, pe o suprafață de 1.740 de hectare”, a explicat fermierul pentru Agerpres.

Directorul combinatului spune că mulți muncitori români au decis să revină din străinătate și să lucreze în Arad. Fermierul consideră că angajații trebuie tratați corect. Muncitorii din cadrul combinatului primesc două mese pe zi, apă minerală și cafea la discreție.

„Eu consider că trebuie să fim corecți cu muncitorii, să aducem oamenii acasă din străinătate, nu să apelăm la nepalezi sau vietnamezi”, a declarat el.

Atunci când nu se lucrează pe câmp, mecanizatorii primesc între 5.000 și 6.000 de lei lunar, desfășurând activități de întreținere a utilajelor în ateliere.

Combinatul Agroindustrial Curtici are 550 de angajați și gestionează ferme cu un total de 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole și 36 de magazine de desfacere, specializate în carne, produse din carne și lactate.

CITEȘTE ȘI:

Legea Fondului Funciar, ATACATĂ la CCR de Klaus Iohannis: „Afectarea unor garanţii ale dreptului de proprietate publică şi privată”

Încep plățile pentru Programul TOMATA / Florin Barbu: Ministerul Agriculturii a virat 180 de milioane de euro către Direcțiile Agricole Județene

Situație CRITICĂ în județul Olt! Culturile de porumb, „topite” din cauza caniculei şi a secetei. Fermierii sunt disperați: „Ne-a terminat de tot”