Cei care vor să-și cumpere anul acesta o casă vor fi nevoiți să plătească mai mult. Dezvoltatorii au anunțat că prețurile vor crește cu 10%. Constructorii au dat vina pe măsurile fiscale luate de Guvern. De asemenea, și marile proiecte de infrastructură, finanțate din bani europeni, riscă să se blocheze.
Totodată, antreprenorii din construcții susțin că nu vor putea evita scumpirile, deoarece trebuie să acopere mai multe măsuri luate de Guvern.
Angajații din construcții cu venituri sub 10.000 de lei erau scutiți de plata impozitului pe venit de 10% și plateau o contribuție redusă la pensie. Însă Guvernul a eliminat facilitățile fiscale. Costurile cu forța de muncă pentru o companie din domeniu cresc cu 6%.
Astfel, un muncitor în construcții plătit cu un salariu brut de 10.000 de lei primea anul trecut un net de aproape 7.000 de lei. De la 1 ianuarie, la același brut, netul va scădea cu 1.000 de lei.
„Companiile vor fi obligate să menţină salariile nete la fel, să mărească bruturile, îşi vor diminua alte categorii de cheltuieli. Vor avea dificultăti să facă investiţii”, a declarat Cristian Erbaşu, Federaţa Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
De asemenea, creșterea dividendelor și taxa pe stâlp sunt alte măsuri care vor pune presiune pe prețuri.
„Clar vom avea o mărire a costurilor pe construire. Mi-e teamă că şi evaziunea va înflori. Însă, cel mai grav, în cele din urmă, va fi pericolul dispariţiei specialiştilor. Ce am obţinut în 4-5 ani în urma îmbunătăţirii acestui mediu de constructii se pierde în câteva luni, ajungem în 2017 şi ne vom întreba cu cine facem toate proiectele pe care trebuie să le facem. Chiar dacă vom avea fonduri de la PNRR, există riscul să putem să le absorbim”, a spus Cristian Erbaşu, Federaţa Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
„Toate majorările de taxe se vor reflecta ulterior în produsul finit, în cazul nostru în preţul apartamentelor”, a spus Ramona Ganea, vicepreședinte Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari.
În 2024, apartamentele noi s-au scumpit cu 6%.
CITEȘTE ȘI: