SALARIILE din sănătate. Cât câștigă un medic în fiecare lună și la ce sumă s-ar ajunge dacă Guvernul acceptă revendicările sindicatelor
Sindicatele cer o majorare de 20% pentru toţi angajații din sistemul medical și, potrivit unor surse, Marcel Ciolacu intenționează să negocieze cu sindicatele în cursul acestei săptămâni pentru a opri greva din sănătate.
În timp ce Guvernul caută soluții bugetare pentru a opri protestele din stradă, PNL cere în Parlament acordarea unui spor de 15% pentru angajații Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Sporul ar urma sa fie acordat pentru gestionarea datelor si informațiilor clasificate. Inițiativa legislativă vine în contextul în care Guvernul s-a angajat să elimine sporurile în noua lege a salarizării bugetare, notează jurnalul.ro.
Veniturile actuale ale angajaţilor din sănătate, la care s-ar putea adăuga o mărire de 20%:
– medic primar – 12.500 de lei brut
– medic rezident anul 1 – 5.700 lei brut
– asistent medical – 3.900 lei brut
– infirmieră – 3.550 lei brut
– brancardier – 2.950 lei brut
Medicii şi personalul din sistemul de sănătate cer majorări, la fel şi polițiștii de penitenciare. Totodată, fermierii și transportatorii cer facilităţi fiscale și sprijin financiar de la stat.
Principala revendicare – creșterea cu 20% a salariilor din sistemul de sănătate
Medicii, asistenții și personalul auxiliar și-au strigat zilele trecute nemulțumirile în fața Ministerului de Finanțe. Protestatarii au venit cu coșuri de cumpărături în care au pus apă, covrigi și hârtie igienică, spunând că doar atât își permit să cumpere după ce achită taxele și facturile.
Conform președintelui Sanitas, Leonard Bărăscu, principala revendicare este legată de creșterea cu 20% a salariilor din sistemul de sănătate. Federația a anunțat mai multe proteste, dar și un miting la care ar putea participa 20.000 de persoane.
„Revendicările sunt multe, dar e una pentru care am rămas în stradă și mergem în continuare până în pânzele albe, dacă îmi permit să spun așa, și anume o creștere salarială în acest an cu 20% care-i acoperă pe ultimii cinci ani de zile în care n-am primit nimic ca și salarizare, apropo de inflație și de zona în care suntem astăzi. Ieri ne-am întâlnit și cu premierul.
A fost un lucru important această mare deschidere la dialog, că am vorbit totuși cu premierul. Sunt șanse. Încă ne poate convinge să nu ajungem până la grevă, dar, până atunci, astăzi suntem aici și ne manifestăm ca atare.
Începând cu aceste pichetări, o să facem mai multe și la toate ministerele, inclusiv la Guvern. Poate o să culmineze și cu miting, undeva în februarie. Nu am o dată certă. Sigur aducem 20.000 de oameni fără nicio problemă. Și apoi, dacă lucrurile stau tot așa, vom declanșa conflictul propriu-zis și ne pregătim de grevă, pentru că trebuie să urmăm pașii legali”, a declarat, săptămâna trecută, Leonard Bărăscu.