România se aliniază la standardele europene în ceea ce privește salariul minim, odată cu intrarea în vigoare a salariului minim european în țară. Începând cu a doua lună de vară, românii care lucrează pe salariu minim pe economie vor avea parte de o creștere a veniturilor.
Această măsură este impusă pentru toate statele membre ale Uniunii Europene și trebuie implementată cel târziu până la 15 noiembrie.
Începând cu data de 1 iulie, salariul minim european va fi de 3700 de lei brut în România, în creștere de la 3300 de lei brut, conform deciziei guvernului.
Această inițiativă reprezintă un pas important pentru atingerea obiectivului european care prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Salariul mediu luat în considerare pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei, potrivit Antena 3.
Ministerul Muncii este deja implicat în elaborarea unei propuneri legislative pentru a transpune în legislația națională Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Odată ce această directivă este transpusă, firmele și angajații plătiți cu salariul minim vor cunoaște clar majorările care trebuie aplicate.
Din păcate, aceste majorări ar putea să nu fie chiar atât de resimțite de populație din pricina taxării uriașe pe muncă, România fiind în fruntea țărilor europene la acest capitol și din pricina inflației care, în România este mai mult decât dublă față de media europeană, iar românii simt tot mai mult acest lucru.