Prima pagină » Actualitate » Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi o mână după atacul din vară

Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi o mână după atacul din vară

Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi o mână după atacul din vară
Scriitorul Salman Rushdie / Sursa: Hepta / Mediafax Foto

Scriitorul Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi una dintre mâini, ca urmare a atacului suferit în timp ce se pregătea să susțină o prelegere în statul american New York, în august, când a fost înjunghiat de mai multe ori.

Autorul în vârstă de 75 de ani, pe numele căruia a fost emisă o „fatwa” de moarte de către regimul fundamentalist de la Teheran, în anii 1980, a fost înjunghiat în gât și abdomen în timp ce urca pe scenă pentru a susține o prelegere pe tema libertății artistice, în data de 12 august.

Până acum, nu s-a știut cât de grave au fost rănile suferite de Rushdie, însă, într-un interviu pentru publicația spaniolă El Pais, Andrew Wylie, agentul literar al scriitorului, a explicat cât de serioase au fost ele și cât de mult i-au schimbat viața autorului, relatează The Guardian.

„Rănile lui au fost profunde și și-a pierdut inclusiv vederea la unul dintre ochi. Avea trei răni serioase la gât și nu-și mai poate folosi una dintre mâini pentru că i-au fost tăiați nervii din braț. Mai are în jur de 15 răni la piept și abdomen. A fost un atac brutal”, a spus Wylie.

Agentul nu a precizat, însă, dacă Rushdie se află încă în spital, spunând că cel mai important lucru este că scriitorul a supraviețuit acestui atac. Atacatorul lui Salman Rushdie a spus că a citit doar două pagini din Versetele Satanice, romanul pentru care Iranul a cerut uciderea autorului și în baza căruia se crede că a acționat Hadi Matar.

Salman Rushdie și-a publicat faimosul și controversatul roman în 1988, provocând revoltă printre musulmani, care consideră că opera este „blasfemiatoare”. La puțin timp după publicarea cărții, ayatollah-ul Iranului de atunci, Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, un edict pentru uciderea scriitorului, în 1989.

Citește și