Salvamontiștii, în alertă maximă. 95 de persoane salvate de pe munte în 24 de ore!
Salvamontiştii din toată ţara au fost solicitaţi să intervină în ultimele 24 de ore la un număr record de cazuri.
Astfel, 95 de persoane au fost salvate de pe munte, după ce au apelat numărul unic de urgență.
„Zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară solicitaţi să intervină la un număr record de intervenţii pentru această iarnă. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 94 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor”, se arată pe pagina de Facebook a Salvamont.
Astfel, cele mai multe solicitări au fost pentru Salvamont Prahova şi Salvamont Voineasa – câte 17 apeluri, pentru Salvamont Gorj – 10 apeluri, iar pentru Salvamont Lupeni – 9. Au mai intervenit şi salvamontiştii din Caraş Severin – Muntele Mic, Braşov, Predeal, Sinaia, Sibiu, Cluj, Maramureş, Alba, Suceava, Bihor, Harghita, Bacău, Neamţ sau Borşa.
„În cazul acestor intervenţii au fost salvate 95 de persoane. Dintre acestea, 35 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital”, precizează Salvamont.
S-au mai primit 39 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.
Povestea unui salvamontist erou
Tot Salvamont România a relatat pe Facebook și o întâmplare mai puțin obișnuită, dar care a avut final fericit.
Despre viață, atenție la detalii și implicare, o lecție pe care un salvamontist ne-a predat-o tuturor. Iată ce au povestit colegii săi:
„Miercuri 3 ianuarie 2024, ora 20:11, un salvamontist, în afara orelor de program, pe telefonul personal, primește pe Watsapp un mesaj de la număr pe care nu îl avea în agenda telefonică.
– Bună seara, nu pot sa vorbesc la telefon, vă rog să mă ajutați!
– Buna seara, cine sunteți și ce problemă aveți?
– Sunt într-un gip cu numere de Dâmbovița și mă duc cu forța la animale și nu pot sa sun eu la 112 sa explic situația mă doare și operația că am fost operat de peritonita.
Șirul mesajelor a continuat, salvamontistul a cerut și a primit relații privind numele, vârsta, localitatea de domiciliu, din ce localitatea fost luat cu mașina, unde vor să îl ducă, dar faptul că afirma că nu are rude sau prieteni la care să ceară sprijinul și, mai ales, că spunea că, a format numărul la întâmplare !!! iar întreruperea totală a convorbirii, după întrebarea «care este culoarea șî numărul mașinii», lăsa o mare umbră de incertitudine și că totul putea fi o glumă.
„Mașina a fost oprită”
Căutând pe internet, a descoperit cele doua localități, cea de domiciliu și cea din care spunea că a fost urcat în mașină, ambele într-un județ din partea de S-V a țării, iar destinația fiind un oraș din zona de Sud Muntenia și a decis că este mai bine să trateze cazul în cel mai serios mod anunțând situația prin Sistemul Național de Urgență 112.
Au urmat discuțiile necesare cu operatoarea de la serviciul 112, apoi cu cei de la poliția din județul de unde a plecat și cu cea din județul unde trebuia să ajungă, fiecare dintre cei care ascultau povestea situând-o la limita dintre o posibilă stare de urgență sau o glumă.
Cert este că fiecare dintre cei implicați si-au făcut datoria și, la ora 21:16, un nou mesaj primit de salvamontist, de această dată de la Poliție, anunța că «mașina a fost oprită într-un oraș de pe traseu și că acum, totul este bine».
Nu am folosit în text numele județelor sau localităților întrucât nu știm care sunt procedurile ulterioare ale Poliției în astfel de situații și nu dorim să le afectăm în vreun fel.
Întâmplare, coincidență sau destin … asta decideți fiecare dintre dumneavoastră!”.