Salvatorii montani recomandă turiștilor prudență și responsabilitate după ce, doar în ultimele 24 de ore, au răspuns la 115 de solicitări de ajutor și au reușit să aducă în siguranță 120 de persoane, dintre care peste 40 au fost duse la spital pentru îngrijiri.
„Zi de foc pentru salvamontiștii din întreagă țară solicitați sa intervină la un număr foarte mare de evenimente montane. În ultimele 24 de ore la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 115 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor”, au scris reprezentații Dispeceratului Național Salvamont Romania în dimineața penultimei zile din acest an, pe contul de Facebook.
Cele mai multe apeluri au fost primite pentru salvatorii din municipiul Brașov (15), Sinaia (14) și Voineasa (12).
Potrivit Dispeceratului Național, în cazul acestor intervenții au fost salvate 120 persoane, dintre care au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. Alte 22 apeluri au fost pentru obținerea de sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană.
„Salvamont România vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să le fiți alături în activitatea de prevenire și reducere a accidentelor montane. Vă dorim o zi frumoasă pe pârtiile de schi și pe cărări de munte!”, au transmis salvatorii.
Ninsori sunt slabe în zonele înalte, cu precipitații mixte la altitudini joase și există un risc însemnat de avalanşe în Carpații Meridionali și Orientali, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM) în buletinul nivometeorologic în vigoare de miercuri seara, 29 decembrie ora 20:00, până vineri seara, 31 decembrie ora 20:00.
AMN a publicat, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, care include și noaptea care marchează trecerea dintre ani.
Potrivit ANM, grosimea stratului de zăpadă miercuri după-amiaza era:
În ceea ce privește prognoza vremii în intervalul de miercuri seara, 29 decembrie ora 20:00, până vineri seara, 31 decembrie ora 20:00, ANM a anunțat că temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele normale ale perioadei. Cerul va fi mai mult noros. Sub 1800 m, joi, se vor semnala izolat precipitații mixte slabe, iar în 31 decembrie se vor semnala local ninsori la peste 1800 m, iar sub această altitudine precipitații mixte slabe în cursul zilei.
Vântul va avea intensificări temporare din sector nord-vestic, ce vor depăși 70-80 km/h în zonele înalte în noaptea de 30/31 decembrie și în cursul zilei de 31 decembrie, viscolind și spulberând zăpada în zonele înalte.
Local se va semnala ceaţă asociată și cu depuneri de chiciură pe creste. Stratul de zăpadă nu va înregistra modificări importante la peste 1800 m, iar la altitudini mai joase se va tasa ușor.
Temperaturi prognozate în intervalul 29.12.2021 ora 20 – 31.12.2021 ora 20:
Potrivit meteorologilor, în apropierea crestelor se mențin vechile plăci de vânt de pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite cu un strat de zăpadă proaspătă. În partea superioară a stratului regăsim un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe anumite pante 40-50 cm, prezentând stabilitate și rezistență reduse. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc 2 metri.
Stratul instabil din partea superioară poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3). Sub 1800 metri altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă este umezit și are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 metri, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, cât și la supraîncărcări.
La altitudini mai mici de 1500 de metri stratul are dimensiuni reduse, iar riscul declanșării avalanșelor este moderat pe pantele mai înclinate din zonele cu depozite mai însemnate de zăpadă. Aici, doar la supraîncărcări mari, se pot declanșa izolat avalanșe de mici dimensiuni.
În zonele înalte se mențin plăcile mai vechi de vânt de pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite de un strat de zăpadă proaspătă, iar în apropierea crestelor sunt formate cornișe de mari dimensiuni. Stratul de zăpadă are dimensiuni importante pentru luna decembrie în zona înaltă,atât pe versanții nordici, unde s-au acumulat cantități mai importante, cât și pe cei sudici și estici, unde a fost transportată de vânt formând plăci și depozite.
Cantități importante de zăpadă sunt transportate pe văi, acolo unde sunt depozite însemnate, care depășesc 2 metri și unde riscul este mai crescut.
Potrivit ANM, stratul instabil de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse și poate ceda mai ales la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul este însemnat (3).
Sub 1800 metri altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă este umezit și are dimensiuni importante în zona 1600-1800 metri, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici și medii fiind însemnat (3). Sub 1500 metri, stratul nu are dimensiuni importante, iar riscul declanșării avalanșelor este redus.
Stratul de zăpadă are dimensiuni mai importante la peste 1800 metri, ca urmare a ninsorilor însemnate cantitativ din ultima săptămână. În zona de creastă regăsim plăci mai vechi de vânt, îndeosebi pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite de zăpadă proaspătă.
La peste 1800 metri, în partea superioară a stratului, întâlnim un strat de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 40-50 cm și care poate fi dislocat în condiții de supraîncărcare. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă.
Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari. Sub 1800 metri, în condiții de supraîncărcare a stratului, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente, în special în etajul altitudinal 1500-1800 metri.
Stratul de zăpadă este însemnat la peste 1800 m, depășind pe alocuri 130 cm grosime. Se mențin plăcile recente de vânt din zona de creastă, formate îndeosebi pe versanții estici, sudici și sud-estici. În partea superioară a stratului regăsim pe anumite pante un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 30-40 cm și care are stabilitate și rezistență reduse. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă.
La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt prezente în apropierea crestelor. Sub 1800 metri stratul are dimensiuni mai reduse și este umezit, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici, pe pantele mai înclinate.
Stratul de zăpadă a mai crescut la peste 1800 metri, local cu 10-15 cm, iar în partea superioară regăsim un strat de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 30-40 cm. În zona crestelor întâlnim plăcile mai vechi de vânt, îndeosebi de pe versanții estici, sudici și sud-estici, plăci acoperite cu zăpadă proaspătă.
ANM arată că depozitele mai consistente de zăpadă se întâlnesc pe văi. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate. Sub 1800 metri stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este umezit, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii. Sub 1500 metri stratul a scăzut semnificativ.
La peste 1800 metri, în partea superioară a stratului, se întâlnește un strat consistent de zăpadă proaspătă, în toate masivele, strat ce depășește local 30-35 cm. Se mențin plăcile recente de vânt de pe versanții estici, sudici și sud-estici, plăci acoperite cu zăpadă proaspătă.
Pe văi, sunt depozite mai consistente de zăpadă decât în zona de creastă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat atât de plăcile de vânt prezente, cât și de stratul de zăpadă relativ recentă, care depășește pe anumite pante 40-50 cm. Sub 1800 metri, în condiții de supraîncărcare a stratului, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai însemnate de pe anumite văi.
În ultimele zile s-au înregistrat precipitații predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ, mai însemnate pe versanții vestici. Zăpada este umedă, îndeosebi sub 1600 metri. La supraîncărcări, dar și spontan, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni mici și izolat medii pe pantele cele mai înclinate, îndeosebi pe văile cu depozite mai însemnate de zăpadă, potrivit ANM.