ANAF verifică samsarii de mașini și anunță că a sesizat două tendințe de fraudare în practică.
ANAF, prin direcția Antifraudă, face verificări la samsarii auto. Acțiunea a început din 2022, dar în acest an, alături de RAR, și-au intensificat activitatea.
Fiscul a observat două tendințe de fraudare:
Aceștia acționează, în general, prin firme din Bulgaria, Slovacia și Ungaria, folosite de persoane fizice române, „samsarii”, pentru a nu plăti taxe.
Achiziționează mașini rulate din statele membre și simulează tranzitul pe teritoriul național, autoturismele rămânând însă în România.
Ulterior sunt vândute către clienții finali persoane fizice, fără a se evidenția și plăti TVA (cum ar fi fost dacă aceste entități erau contribuabili stabiliți în România).
Suma estimată a tranzacțiilor este de 57,3 milioane de euro, iar prejudiciul estimat aferent acestor tranzacții, în privința TVA, este de 10,8 milioane euro, conform datelor analizate de HotNews.ro.
În privința societăților comerciale române, suma estimată a achizițiilor intracomunitare este de 8,5 milioane euro, cu un prejudiciu prezumat la suma de 1,6 milioane euro reprezentând TVA.
În ceea ce privește autoturismele noi achiziționate intracomunitar, în primul trimestru Antifrauda a selectat 81 contribuabili.
Au fost sunt inițiate acțiuni de verificare documentară pentru că nu a fost depus decontul special de taxă.
Valoarea totală a achizițiilor este de 2,9 milioane de euro, iar TVA suplimentar este estimat la 550.000 euro.