SANCȚIUNILE la adresa Rusiei, prelungite de Uniunea Europeană. Care este noul termen

Publicat: 13 03. 2023, 21:12
Actualizat: 13 03. 2023, 21:27
Sursă foto: Shutterstock

Uniunea Europeană (UE) a prelungit luni, până la data de 15 septembrie 2023, sancţiunile pe care le-a impus persoanelor şi entităţilor ruse, inclusiv președintelui Vladimir Putin, pentru anexarea ilegală a Crimeei şi invazia din Ucraina.

Încă din 2014, UE a sancţionat un total de 1.473 de persoane şi 205 entităţi, între care şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Violeta Prigojina, mama liderului Grupului Wagner, rămâne pe această listă, chiar dacă Tribunalul General al UE a anulat, săptămâna trecută, sancţiunile împotriva sa pe motiv că legătura de rudenie nu este un motiv suficient pentru a o sancţiona.

Este pentru prima dată când justiţia europeană s-a pronunţat contra măsurilor restrictive adoptate de UE, de la începutul invadării Ucrainei.

Sentinţa poate fi încă atacată, dar Consiliul UE „nu a făcut încă niciun pas” în această privinţă, au declarat pentru EFE surse europene, astfel că, deocamdată, măsurile restrictive împotriva Violetei Prigojina au fost şi ele prelungite.

Așadar, le-au fost îngheţate bunurile şi activele în UE şi li s-a interzis intrarea pe teritoriul comunitar tuturor persoanelor şi entităţilor sancţionate.

De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2023, UE a aprobat 10 pachete de sancţiuni contra Moscovei, amintește Agerpres.