Șantierul naval din Galați construiește PRIMUL portavion special, din România. Aeronava, capabilă să lanseze orice tip de drone
This browser does not support the video element.
La șantierul naval din Galați se construiește, pentru dată în România, portavion special, ce va putea lansa orice tip de drone aeriene, plutitoare și subacvatice. Nava a fost comandată de guvernul Portugaliei și se alătură altor proiecte aflate în lucru la noi și destinate forțelor armate din întreaga lume.
Portavionul pentru drone la care se lucrează pe șantierul din Galați reprezintă o premieră pentru România. Aeronava va avea o punte de zbor de aproape 100m și o rampă de lansare a vehiculelor subacvatice. Nava are drept scop misiuni de salvare pe mare și acordarea de asistență în caz de dezastre. Portavionul poate rămâne departe de țărm o lună și jumătate în lucru.
La Galați sunt și două nave pentru marina militară a Pakistanului. Una este deja în probe pe mare. E o navă de patrulare care își va desfășura activitatea pe coasta Pakistanului.
România întâmpină probleme în ceea ce privește dotarea Marinei Militare cu corvete. Autoritățile au organizat o licitație pentru construirea acestor nave, dar asocierea franco-română, care a câștigat-o, a renunțat la proiect.
„Din păcate, ei nu au reușit să se pună de acord, astfel încât să închidă licitația cu un succes, ca să vorbim așa, adică semnarea contractului și trecerea efectivă la fabricarea în țară a acestor corvete, de care Forțele Navale Române au în continuare nevoie.”, a declarat reprezentantul MAPN pentru știrile Pro TV.
Forțele armate și pun acum speranțe în programul corveta europeană. Este vorba despre o cooperare între câteva state pentru a dezvolta un prototip pentru o asemenea navă. Se lucrează la design-ul inițial, dar România nu a contribuit financiar în această etapă.
Ministerul Apărării își dorește și modernizarea fregatelor ferdinant și regina maria. Problema este că vasele au aproape 40 de ani, iar costurile vor fi foarte mari.