Tot mai multe țări din Europa caută să reducă săptămâna de lucru la 4 zile. Un astfel de proiect a fost inițiat de parlamentari ai Partidului Democrat, Mișcarea 5 Stele și Alianța Verde-Stânga, din Italia, care au propus reducerea săptămânii de lucru la 32 de ore, de la 40, câte sunt în prezent.
În plus, politicienii solicită ca salariile angajaților să rămână neschimbate.
Inițiativa celor trei formațiuni se află pe masa discuțiilor în cadrul Comisiei de Muncă a Camerei Deputaților. Propunerea ar urma să intre în vigoare din 2025, dacă va fi aprobată de parlamentari, scrie platforma juridică online Brocardi.it.
Prin acest demers se urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață ale angajaților, care vor avea mai mult timp liber la dispoziție, dar fără a le fi reduse veniturile. De asemenea, se speră la diminuarea stresului și creșterea satisfacției la locul de muncă.
Dacă toate acestea s-ar obține, atunci productivitatea muncii ar fi sporită, spun parlamentarii.
În noua schemă de lucru, cele 32 de ore de muncă vor fi împărțite pe parcursul a 4 zile lucrătoare, oferind angajaților o zi liberă în plus. În felul acesta, personalul salariat va avea mai mult timp la dispoziție să se bucure de viața personală.
Există și beneficii pentru angajatori, spun inițiatorii proiectului de lege. Prin săptămâna de lucru de 4 zile s-ar elimina valul de absențe medicale care a cuprins piața muncii. În plus, firmele vor câștiga un angajament mai mare al personalului în productivitate și o scădere a fluctuației de personal.
Legislația curentă din Italia prevede că limita maximă a timpului de lucru este de 40 de ore pe săptămână. Totuși, o schimbare se întrevede la orizont. Unele contracte colective și necesități specifice ale companiilor au început să prevadă, deja, programe reduse sau flexibile.
Proiectul de lege prevede și o perioadă de probă de trei ani. În acest interval, companiile își pot face o evaluare a situației, observând avantajele și dezavantajele săptămânii de lucru de 4 zile. După această perioadă, există posibilitatea ca noul program de lucru să devină obligatoriu la nivel național, scrie rotalianul.com.
Firmele care participă la faza de probă vor avea avantaje fiscale și contribuții, pentru a compensa eventualele costuri suplimentare sau pierderi inițiale de productivitate.
Votul final pentru noua lege s-ar putea da în ianuarie 2025. Dacă totul decurge conform planului, legea va intra în vigoare anul viitor, marcând o transformare radicală pe piața muncii.
CITEȘTE ȘI:
Ce oraș din Europa a introdus OFICIAL programul de lucru de 4 zile pe săptămână
Marea Britanie: posibile planuri pentru o săptămână de lucru de patru zile, dar cu o condiție
Zeci de companii din Germania au testat sistemul de lucru de patru zile pe săptămână