Săptămâna Luminată. Ce nu au voie să face credincioșii în miercurea de după Paște! Săptămâna care urmează după Învierea Domnului este cunoscută sub numele de Săptămâna Luminată.
În biserici, slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile Împărăteşti larg deschise, ca un simbol pentru uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului. De asemenea, miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt harți, adică zile în care nu se ține post.
Miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Mântuitor pentru 30 de arginți. În ziua de vineri, Hristos a îndurat răstignirea pe Cruce și chinurile groaznice. Din aceste motive, miercurea și vinerea sunt zile închinate postului, pe întreaga durată a anului, însă cu anumite excepții. Astfel, termenul „harţi” este folosit în calendarul ortodox pentru a însemna zilele de dezlegare sau suspendare totală a postului, notează doxologia.ro.
În miercurea din Săptămâna Luminată, bărbaţii pot începe muncile agricole, însă femeilor le este interzis să facă acest lucru. În popor se spune că femeile care muncesc de „nunta şoarecilor” atrag rozătoarele în casă şi nu vor mai avea ce bucate să pună pe masă în acest an.
O altă superstiţie legată de această zi spune că, dacă femeile aleg să desfăşoare activităţi în grădină, peste noapte le vor fi distruse toate plantele.
Nici să coasă nu este bine, potrivit credinţei populare, pentru că cine coase în miercurea din Săptămâna luminată riscă să fie lovit de fulger.
Sursa foto: Pexels.com