Prima pagină » Actualitate » Şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi, trimişi în judecată pentru ucidere din culpă. Sunt acuzaţi că au lăsat să aştepte în frig un pacient în stare gravă

Şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi, trimişi în judecată pentru ucidere din culpă. Sunt acuzaţi că au lăsat să aştepte în frig un pacient în stare gravă

Şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi, trimişi în judecată pentru ucidere din culpă. Sunt acuzaţi că au lăsat să aştepte în frig un pacient în stare gravă

Şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi au fost trimişi în judecată, joi, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi ucidere din culpă. Aceștia sunt acuzaţi că au lăsat să aştepte în frig un pacient în stare gravă sau au întârziat realizarea testelor COVID.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis joi, 22 decembrie, prin intermediul unui  comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a şapte medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi la data faptelor, patru din Unitatea de Primiri Urgenţe, trei din cadrul Laboratorului de Analize Medicale.

Acuzațiile la adresa acestora sunt ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice.

De asemenea, procurorii au dispus numeroase disjungeri în vederea continuării urmăririi penale. Dosarul, însumând 72 volume, a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi.

Anchetatorii au stabilit că pacientul care a decedat s-a prezentat în data de 30 octombrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi cu o stare de rău, el fiind trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) fără a fi examinat.

Cadrele medicale i-au recomandat să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi făcuse şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

A doua zi, el a fost dus cu ambulanţa la spital, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee.

Procurorii au precizat că bărbatul a mers la containerele UPU-COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrat ca suspect COVID şi i s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37.

Deoarece rezultatul testului PCR obţinut la ora 14.10 nu era concludent, a fost repetată analiza PCR.

„Pe toată durata zilei, victima a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20:00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ.

Luni, 01.11.2021, ora 08.42, pacientul a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă. Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament. După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament”, se arată în comunicatul Parchetului.

Potrivit sursei citae, la ora 15:00, bărbatul a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi a revenit la ora 17.30 în UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi.

„Între orele 17.30 – 19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19:30 a fost internat efectiv prin Secţia Medicală 2 la ATI., iar în timpul nopţii, la ora 04:30 a survenit decesul victimei”, a precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Cei şapte medici se află sub control judiciar, iar una dintre doctorițele implicate în acest dosar s-a pensionat la data de 15 decembrie 2021, potrivit ziare.com.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și