Prima pagină » Actualitate » Sărbătoarea Botezului Domnului, prăznuită la 6 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de BOBOTEAZĂ

Sărbătoarea Botezului Domnului, prăznuită la 6 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de BOBOTEAZĂ

Sărbătoarea Botezului Domnului, prăznuită la 6 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de BOBOTEAZĂ

Botezul Domnului este sărbătorit de Biserică în data de 6 ianuarie. În această zi se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele Pământului. Se sfinţeşte aghiasma mare prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh.

„Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi!”, spunea părintele Cleopa Ilie despre praznicul Botezului Domnului.

„Căci astăzi, pentru prima dată, ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Astfel, Fiul, smerindu-se, se botează în Iordan de la Ioan; Tatăl grăieşte din ceruri, zicând: «Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit, iar Duhul Sfânt se pogoară ca un porumbel peste Iisus Hristos» (Matei 3, 16-17).

Deci, astăzi, ni s-a descoperit mai luminat taina Preasfintei Treimi. Astăzi cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu S-a odihnit la Iordan peste Fiul. Astăzi, Stapânul Se smereşte şi cere să fie botezat de slugă. Astăzi, Cel fără de păcat primeşte botezul pocăinţei de la Ioan, ca să ne înveţe pe noi taina pocăinţei, a mărturisirii şi a spălării păcatelor prin căinţă şi lacrimi”, se arată în cartea „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, de Arhimandrit Cleopa Ilie.

Și Iisus a făcut ascultare

Iisus Hristos, după întoarcerea Sfintei Familii din Egipt, a crescut în Galileea, în cetatea Nazaret. A rămas acolo, tăinuindu-şi înaintea oamenilor puterea şi înţelepciunea dumnezeirii Sale, până la vârsta de 30 de ani, dând ascultare Legii, care spunea ca niciun bărbat să nu predice ori prorocească mai înainte de a fi împlinit 30 de ani.

„Pentru aceasta nici Domnul Hristos până la aceşti ani nu a început propovăduirile Sale, nici nu Se arăta că este Fiul lui Dumnezeu şi Arhiereul cel mare, Care a străbătut cerurile până ce s-a împlinit numărul anilor Lui”. (Cuvânt la Botezul Domnului – Vieţile Sfinţilor).

La împlinirea vârstei de 30 de ani şi după cuvântul lui Dumnezeu, care l-a trimis pe Sfântul Proroc Ioan în pustie, pentru a-L boteza cu apă, Iisus a venit din Galileea la Iordan, ca să fie botezat de Ioan.

Botezul Domnului, în apele Iordanului

Sfântul Proroc Ioan a avut semn încredinţat de Dumnezeu, după care putea să cunoască pe Mesia, aşa cum spune Sfântul Evanghelist Ioan: „Eu nu-L cunoşteam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: «Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt» (Ioan, 1, 33).

Deci, ascultând Sfântul Ioan cuvântul lui Dumnezeu, a venit în părţile Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, pentru iertarea păcatelor. La acest fel de botez săvârşit în Iordan de Ioan Botezătorul, veneau mulţimile din Iudeea şi Ierusalim şi se botezau mărturisindu-şi păcatele.

Hristos a venit la Iordan după ce Sfântul Ioan spusese despre El, zicând: «Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei. Vine în urma mea Cel mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg curelele încălţămintelor Lui. Deci, eu v-am botezat pe voi cu apă, iar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt». (Ioan 1, 26-27).

Botezătorul, care nu ştia cine este Hristosul, Îl descoperă acum şi Îl mărturiseşte: „Şi a mărturisit Ioan zicând: «Am văzut Duhul coborându-Se, din cer, ca un porumbel şi a rămas peste El». Şi eu nu-L cunoşteam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: «Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt». Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1; 33, 34).

Obiceiuri şi tradiţii de Bobotează

În tradiția populară, în noaptea de Bobotează fetele tinere îşi leagă de degetul inelar un fir roşu de mătase, pun o rămurică de busuioc sub pernă şi îşi visează ursitul.

Se mai spune și că fetele care alunecă pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an.

O altă credință este aceea că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii, înainte de ziua de Bobotează, despre locurile unde sunt ascunse comorile.

În sfânta zi a Botezului Domnului nu se spală rufe și sunt interzise certurile în casă.

Răspândit larg în lumea ortodoxă este și obiceiul ca bărbații să se întreacă înot după cruce. Preotul aruncă o cruce în apă şi mai mulţi bărbaţi se întrec înot pentru a o aduce înapoi. Primul care ajunge la cruce primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot restul anului.

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se sărbătoreşte a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul preotului Zaharia, care a fost omorât de trupele lui Irod între templu şi altar, când s-a făcut şi acea cumplită ucidere a celor 14.000 de prunci. A dus din tinereţe o viaţă ascetică (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcustră şi miere sălbatică), retrăgându-se în deşertul Bethabara.

Înainte de a se face cunoscut Mântuitorul Hristos, Sfântul Proroc Ioan a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia, fapt pentru care este numit Înaintemergător.

Sfântul Evanghelist Marcu spune că: „Ieşeau la el tot ţinutul iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele”.

După ieşirea la propovăduire a lui Iisus Hristos, Sfântul Ioan s-a retras în Galileea şi de acolo vorbea despre Mesia că este Iisus Hristos.

Din Galileea el mustra fărădelegile regelui Iudeii, Irod Antipa, care trăia cu soţia fratelui său, Irodiada. Pentru faptul că aducea în faţa ochilor mulţimii faptele cele rele ale cârmuitorilor ei, Sfântul Ioan a fost încarcerat şi omorât, la cererea Irodiadei şi a fiicei acesteia, Salomeea. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

CITEȘTE ȘI:

Ce temperaturi a adus cea mai RECE dimineață din această iarnă. Cum va fi vremea de Bobotează

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și