Prima pagină » Actualitate » Sărbătoarea de DRAGOBETE, un prijej pefect pentru ca îndrăgostiții să-și unească destinele. Record de căsătorii programate la Iași pe 24 februarie

Sărbătoarea de DRAGOBETE, un prijej pefect pentru ca îndrăgostiții să-și unească destinele. Record de căsătorii programate la Iași pe 24 februarie

Sărbătoarea de DRAGOBETE, un prijej pefect pentru ca îndrăgostiții să-și unească destinele. Record de căsătorii programate la Iași pe 24 februarie
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Într-un gest care îmbină tradiția românească cu romantismul, zeci de cupluri din Iași și-au programat data căsătoriei chiar în ziua de Dragobete, urmând să stabilească astfel un record absolut pentru „Capitala” Moldovei.

„Mâine 24 februarie 2024, de Dragobete, vom oficia 16 căsătorii începând cu ora 11:00.  Este cel mai mare număr de căsătorii programate într-o zi de Dragobete în ultimii 23 de ani.

După 1989, de Dragobete, am oficiat mai multe căsătorii în anul 1996 (31) respectiv 2001 (29), când, la fel ca în acest an, 24 februarie a fost o zi de sâmbătă”, a declarat Marius Bodoga,director axecutiv DLEP, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Dragobetele, sărbătoarea românească a dragostei și a primăverii, este sărbătorit în mod tradițional pe 24 februarie, marcând începutul anului agricol și renașterea naturii.

Cu trecerea timpului, tot mai mulți români au început să prefere să celebreze Dragobetele în locul Valentine’s Day-ului occidental, recunoscând importanța și frumusețea acestei tradiții autohtone.

De fapt, sărbătoarea de Valentine’s Day i-a dat cu adevărat valoare zilei de Dragobete, întrucât pănă să devină celebră sărbătoarea occidentală și la noi în România, Dragobetele era prea puțin cunoscut printre români și era sărbătorit mai degrabă prin comunitățile din mediul rural unde se mai mențin încă tradițiile străvechi.

Cine era de fapt Dragobetele?

În mitologia românească, Dragobetele era considerat fiul Dochiei, zeul dragostei și al bunei dispoziții, fiind identificat și cu Cupidonul din mitologia romană sau Erosul din cea greacă.

Această sărbătoare populară este strâns legată de tradițiile și obiceiurile românești, având o semnificație profundă în cultura și spiritualitatea poporului român. În trecut, 24 februarie era considerată „cap de primăvară”, marcând sfârșitul iernii și începutul reînnoirii naturii. Astăzi, Dragobetele este privit ca un simbol al dragostei și al revitalizării.

Tradițiile populare legate de Dragobete includ evitarea activităților casnice precum coaserea, spălatul sau călcatul, în schimb, se practică curățenia pentru a atrage noroc și prosperitate în zilele ce urmează.

De asemenea, se spune că cei care participă la sărbătoarea de Dragobete vor fi feriți de boli și vor avea un an îmbelșugat.

În vechime, tinerii ieșeau la pădure în ziua de Dragobete, făceau horă și se sărutau, iar fetele adunau flori pentru a le folosi în descântecele de dragoste.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și