Sărbătorile au generat un trafic infernal la punctele de trecere a frontierelor. Oamenii au așteptat și 10 ore
Sărbătorile au generat un trafic infernal din vestul Europei pentru a ajunge acasă, în țările din Balcani. Acesta a dus la aglomerarea punctelor de trecere a frontierelor. Cu multe magazine închise din cauza pandemiei și restricțiilor există mai puține stimulente pentru deplasare.
Liniile uriașe de mașini s-au format la granițele dintre Slovenia și Croația, precum și Ungaria și Serbia, în timp ce mii de oameni au așteptat sâmbătă ore și vineri mai devreme pentru a trece. Cozile de autoturisme și camioane s-au întins pe kilometri întregi, iar timpul de așteptare a fost chiar și de zece ore.
Imaginile de la granița dintre Slovenia și Croația arată cum s-au format cozi uriașe de mașini și mii de oameni au așteptat ore în șir pentru a fi verificați de polițiștii de frontieră.
Bărbat: „Așteptăm aici de nouă ore și suntem la doar câțiva kilometri de benzinărie. Aici nu există o toaletă, nu poți cumpăra nimic de mâncat, nimic de băut. Avem cu noi un copil și sunt mulți alți oameni care călătoresc cu copii. Polițiștilor de la frontieră nu le pasă. Este rușinos, este o catastrofă. Și facem parte din UE? Scrie chiar aici pe indicator: Croația – UE și totuși nu pot organiza o trecere a frontierei așa cum ar trebui.”
Călători din țări precum Turcia, Serbia, Macedonia, Kosovo și Bosnia sunt puși în dificultate, în încercarea de a-și vizita familiile.
Femeie: „Am așteptat să intrăm în Slovenia, prin tunelul Karawanke, timp de aproximativ două ore. Apoi aici, la intrarea în Croația așteptăm de aproximativ nouă ore.”
În afară de traficul obișnuit de Crăciun, actuala grăbire la frontieră pare să fie alimentată de decizia Serbiei de a cere teste obligatorii de coronavirus negativ pentru străini care vin începând de luni. Cetățenii sârbi fără teste negative vor trebui să se izoleze timp de 10 zile la sosire.
Unele state europene, cu mari comunități de muncitori în afara granițelor, au impus teste pentru COVID-19 și măsuri de autoizolare la intrarea în tară. Autoritățile speră ca astfel să-i descurajeze pe oameni să călătorească.
Țările din Balcani raportează zilnic mii de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și multe spitale din regiune sunt sufocate de numărul mare de pacienți.