Prima pagină » Actualitate » Sarcofag roman rar, vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia: „Este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!”

Sarcofag roman rar, vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia: „Este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!”

Sarcofag roman rar, vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia: „Este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!”

Un sarcofag rar, cu inscripție din secolul al II-lea și cu chipul Medusei sculptat în piatră a fost făcut bucăți, cu excavatorul, în cimitirul din Alba Iulia. Un localnic a observat fragmentele și a realizat că la mijloc ar putea fi vorba despre o mare descoperire arheologică așa că a sesizat incidentul. Când au mers în teren să verifice, arheologii și-au pus mâinile în cap.

Sarcofagul vechi de 1700 de ani fusese distrus de excavator, iar fragmente istorice erau împrăștiate în toată zona, inclusiv în groapa în care urma să fie coborât sicriul unei persoane decedate. Muncitorul lucra pentru extinderea cimitirului din Alba Iulia, când a dat în pământ peste niște bolovani. Neștiind despre ce este vorba, bărbatul a continuat să sape și să scoată cu cuva utilajului bucățile de piatră.

Un localnic a făcut câteva poze și le-a trimis pe Facebook reprezentanților Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

La o primă vedere, sarcofagul ar avea undeva la 1700 de ani vechime. Tehnica de inscripție, spun arheologii, ar fi fost utilizată în secolul al II-lea.

”Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui. Un sarcofag roman din piatră era format din două ‘operculum’ și ‘arca’. Sunt bucăți din arcă și din capacul sacrofagului, care are la colț patru sferturi de sferă. (…) Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate”, a explicat George Bounegru.

Potrivit arheologilor, sarcofagul ar fi avut undeva la 2 metri și jumătate și a aparținut unui bărbat pe nume Claudius (CL), care ar fi trăit 30 de ani. „Dedicația e pusă de ‘coniux’, forma ‘coniugi’, traducere din latină însemnând ‘soția defunctului'”, au explicat specialiștii.

Întrebat cine își putea permite un asemenea sarcofag, George Bounegru a răspuns: ”Evident una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult… O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag.”

Contactat de jurnaliștii de la Alba24, administratorului cimitirului, Ion Radu Bogdan, spune că regretă nefericita întâmplare și îi ia apărarea muncitorului: „El este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!”  Totodată, Ion Radu Bogdan vorbește și despre un vid legislativ.

La fața locului s-au prezentat reprezentați ai poliției care au făcut poze. Reprezentații IPJ Alba au declarat că în cazul de față a fost deschis un dosar penal in rem, pentru distrugere și lucrări care pot afecta site-urile arheologice.