În inima Ținutului Buzăului, recent recunoscut ca Geoparc Internațional UNESCO și la doar puțin peste 2 ore de Capitală se ascunde un sat recunoscut ca un veritabil „blue zone” românesc cu o frumusețe remarcabilă, unde locuitorii trăiesc semnificativ mai mult și mai sănătos decât media globală.
În satul Mânzălești din Valea Slănicului, din cei 2.000 de locuitori, 40 au depășit vârsta de 90 de ani, reprezentând aproximativ 2% din populație. Acest fenomen, cu o incidență de patru ori mai mare decât media națională din România, a atras atenția Asociației Ținutul Buzăului și a canalului de televiziune Digi World, care au început să documenteze viața acestor bătrâni pentru a descoperi secretul longevității lor.
Regiunea întreagă a Ținutului Buzăului pare să fie un exemplu viu al longevității, păstrând un stil de viață sănătos, ancorat în tradiții agricole și rituale vechi.
Oamenii consumă alimente curate, cultivate în grădină, practică mișcarea constantă, țin post, se hrănesc și beau în mod moderat, fiind împăciuitori și având o mentalitate de a-și lăsa viața în mâna destinului.
Cu toate acestea, această viață tradițională și naturală se află în pericol de dispariție, deoarece zona se confruntă cu depopularea, iar tinerii se îndreaptă către oraș în căutarea unui stil de viață mai comod, dar adesea toxic.
În încercarea de a conserva și învăța de la bătrânii din Ținutul Buzăului, echipa de filmare a Geoparcului a realizat documentare sub titlul „Ținutul, Bucată cu Bucată”, evidențiind atât longevitatea cât și efemeritatea acestui mod de viață.
„Când vin aici, în Valea Slănicului, ca să filmez, oamenii vin la mine și-mi povestesc de rudele și cunoștințele lor care au 90, 100 de ani, și care sunt în continuare vibranți și muncitori. Sunt bătrâni care n-au auzit în viața lor de lifestyle și totuși au adoptat un mod sănătos de a trăi pentru că așa l-au moștenit sau pentru că bunul simț și experiența i-au învățat că e alegerea corect”, a declarat realizatoarea Digi World, Anca Grădinariu, potrivit Digi24.
Secretul longevității din acest loc pare a fi o combinație perfectă de aer curat, relieful specific, credința profundă, auto-suficiența în procurarea hranei, optimismul, pofta de viață, moștenirea genetică și un stil de viață minimalist. Însă, mai presus de toate, acești locuitori ai munților Buzăului au în comun o comuniune profundă cu natura, înțelegând ritmurile și ritualurile ancestrale.