Prima pagină » Actualitate » Satul din ROMÂNIA în care localnicii trăiesc ca în Evul Mediu, fără apă sau electricitate. „Dacă e soare, avem și noi curent”

Satul din ROMÂNIA în care localnicii trăiesc ca în Evul Mediu, fără apă sau electricitate. „Dacă e soare, avem și noi curent”

Satul din ROMÂNIA în care localnicii trăiesc ca în Evul Mediu, fără apă sau electricitate. „Dacă e soare, avem și noi curent”
Satul din România în care localnicii trăiesc ca în Evul Mediu, fără apă sau electricitate. „Dacă e soare, avem și noi curent”

În România există un cătun în care oamenii trăiesc exact ca în Evul Mediu, deși sunt foarte aproape de un oraș.

Oamenii nu au apă curentă și nici măcar energie electrică, iar situația este cu atât mai revoltătoare cu cât sătucul nu este în vârf de munte.

Locuitorii din Balta Roșie, județul Botoșani, cară apă în butoaie de la câțiva kilometri distanță, iar autoritățile dau din umeri atunci când li se cer soluții pentru îmbunătățirea situației sătenilor.

O femeie din sat povesteşte că abia a reuşit să facă rost de un generator pentru a putea conecta maşina de spălat şi astfel să spele hainele. Apă, însă, nu are la îndemână şi trebuie să aducă cu căruţa, în butoaie, de la aproximativ doi kilometri depărtare.

În cătunul Balta Roşie, oamenii îşi aduc provizii, zi de zi, cu căruţa. Şi nu sunt racordaţi la reţeaua electrică. Unii localnici au panouri solare, însă nu de la autorităţi, ci datorită unui biciclist care a bătut ţara în lung şi-n lat pentru a le aduce copiilor din sat lumină în casă, potrivit Antena3.

„Dacă e Soare afară, avem şi curent. Dacă nu, nu avem curent”, a explicat o tânără.

Ce spun autoritățile

Autoritățile locale cunosc, desigur, situația precară a locuitorilor, dar spun că nu au bani suficienți pentru a rezolva problemele.

„Zona Balta Roşie este o zonă extravilană. În momentul de faţă nu găsim nicio finanţare pe zona respectivă, atât timp cât este extravilană. Nu găsim nici pe intravilan pe extindere reţea electrică, dar pe extravilan. Este mult mai greu şi pentru noi, cu fonduri locale”, a explicat Dan Oleieru, primarul oraşului Flămânzi.

Localnicii spun că au si mai multe probleme de când singurul drum care trece prin localitate a împărțit pur și simplu cătunul în două.

Localnicii de pe partea stângă a drumului aparţin de comuna Copălău, iar cei de pe partea dreaptă aparţin de oraşul Flămânzi. Aceştia din urmă au o viaţă mai bună, însă doar în teorie. În realitate, plătesc preţ de oraş pentru o viaţă plină de neajunsuri.

Cătunul Balta Roşie are opt case locuite şi 30 de locanici, mai notează sursa citată. Dintre aceștia, opt aparțin orașului Flămânzi.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și