Satul din România unde fermierii prepară cea mai gustoasă brânză, înregistrată la OSIM. Localitatea are sol sărăturat și e bogată în săruri minerale
Satul brăilean Gulianca a devenit cunoscut datorită brânzei, un produs care se obţine din lapte de oaie, al cărui secret constă în gustul unic dat de iarba care creşte pe solul sărăturat și bogat în săruri minerale. „Este cea mai bună iarbă din țară, oile o iubesc”, spun fermierii dunăreni.
Povestea brânzei de Gulianca din Brăila este una fascinantă, cu rădăcini adânci în tradiția locală, această brânză unică fiind produsă din lapte de oaie.
Secretul său constă în gustul aparte conferit de iarba care crește pe solul sărăturat din zona Salcia Tudor-Gulianca, localități situate la 70 de kilometri de municipiul Brăila.
Cristinel Sima, unul dintre cei mai renumiți producători din zonă, a moștenit ferma de la tatăl său și se ocupă cu pasiune de creșterea a 700 de ovine.
„Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu un sol sărăturat. Datorită acestuia, iarba are un gust aparte și savuros, care face ca brânza să fie cea mai bună. Este o brânză naturală și sănătoasă, doar cu lapte produs de oile noastre, hrănite cu cea mai bună iarbă din țară”, spune fermierul, potrivit Adevărul.
Brânza de Gulianca este brand european
Pentru a proteja și a promova acest produs, Primăria Salcia-Tudor a înregistrat marca „Brânza de Gulianca” la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) .
Mai mult, autoritățile locale organizează an de an un festival al brânzei de Gulianca chiar pe islazul de la intrarea în sat. În zonă există 23.000 hectare de pășune, iar crescătorii au în jur de 24.000 de ovine.
FOTO: Facebook/Brânza de Gulianca