Prima pagină » Actualitate » SATUL românesc prin care se spunea că „trecea Ecuatorul”. Povestea unei legende vechi de peste 100 de ani legată de turnul unei biserici

SATUL românesc prin care se spunea că „trecea Ecuatorul”. Povestea unei legende vechi de peste 100 de ani legată de turnul unei biserici

SATUL românesc prin care se spunea că „trecea Ecuatorul”. Povestea unei legende vechi de peste 100 de ani legată de turnul unei biserici
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Păuca, un sat pitoresc din județul Sibiu, a fost timp de mai bine de un secol locul unei povești neobișnuite, legată de o legendă locală amuzantă despre „linia Ecuatorului”.

Vechii localnici pretindeau că „teoria lor” privind „linia Ecuatorul” apărut la începutul secolului XX, după ce o furtună puternică a distrus turnul bisericii evanghelice din sat, iar oamenii din sat au venit cu un argument bizar, dar amuzant: „Ecuatorul trece prin satul nostru, pentru că turnul bisericii nu face umbră”.

Aceasta glumă vechi era cu atât mai semnificativă cu cât satul Păuca fusese cunoscut în 1309 sub denumirea „Duabus Turribus” (Două Turnuri), un nume care reflecta istoria sa înainte de furtuna din 1910.

Potrivit primarului localității, Niculae Dancu, „furtuna a fost atât de puternică încât turnul a fost doborât, iar bucăți din acesta au ajuns până în centrul satului.” Astăzi, în locul turnului mare, se află doar o mică clopotniță din scânduri.

„Este singura biserică săsească fără turn, iar oamenii au taxat imediat această situație printr-o astfel de glumă”, spune Michael Reger, preotul evanghelic din Cârța, potrivit Observatornews.ro.

Maria Botta, cunoscută în sat drept „Maia”, soția curatorului bisericii și ghid pentru vizitatori, spune că satul mai are doar 30 de sași, majoritatea bătrâni.

„Acum, clopotul se mai trage doar când moare cineva sau în zi de sărbătoare”, spune ea cu nostalgie, amintindu-și de vremurile când biserica era plină de enoriași, iar slujbele se țineau cu ușile deschise.

Satul Păuca se mândrește cu trei biserici, fiecare situată pe câte o colină: una evanghelică, una ortodoxă și una reformată.

Localnicii spun acum mai simplu: „tri coline, tri biserici”. Biserica evanghelică, deși fără turn, își păstrează frumusețea interioară, cu strane din lemn sculptat, un altar impunător și o orgă din 1942.

Accesul spre Satul Păuca este acum ușor de parcurs pe drumuri modernizate care duc dinspre Slimnic, Ocna Sibiului sau Hașag, fiind un loc perfect pentru o vizită liniștită și pentru a descoperi o poveste interesantă din istoria locală.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și