Scafandrii amatori au descoperit unul dintre cele mai importante tezaure din Europa, din timpul Imperiului Roman. 53 de monede de aur din secolele IV și V, găsite pe fundul mării
Una dintre cele mai mari tezaure din Europa de monede romane de aur au fost descoperită în largul coastei Spaniei. Doi scafandri amatori au descoperit monede din aur din timpul Imperiului Roman, perfect conservate, în timp ce strângeau gunoiul de pe fundul mării
Se crede că au fost ascunse de invadatorii barbari în urmă cu aproximativ 1.500 de ani. Depozitul a fost descoperit de doi cumnați care curățau gunoiul de pe fundul mării din Alicante.
În ciuda faptului că se află pe fundul mării de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, se spune că cele 53 de monede de aur intacte se află într-o „stare perfectă de conservare”, permițând cercetătorilor să citească inscripțiile și să identifice împărații romani, potrivit El Pais.
Oamenii de știință de la Institutul pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu au analizat monedele.
Jaime Molina de la Universitatea din Alicante a spus:
„Acesta este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur găsite în Spania și Europa.
Este o descoperire arheologică și istorică excepțională, deoarece investigația sa poate oferi o mulțime de informații noi pentru a înțelege faza finală a căderii Imperiului Roman de Vest.”
Cumnatul Luis Lens și César Gimeno au dat peste descoperirea extraordinară la șapte metri adâncime de orașul de coastă Xàbia.
Lens a declarat presei locale: „Am crezut că am găsit ceea ce arăta ca o monedă de 10 cenți.”
Dar după ce s-a întors la barca sa, a aruncat o privire mai atentă și a descoperit „o imagine antică, ca o față greacă sau romană” și a crezut că este o bijuterie pierdută.
Cei doi cumnați s-au întors apoi la fața locului și, folosind un tirbușon și cuțitul armatei elvețiene, au petrecut două ore săpând restul tezaurului
Specialiștii de la Universitatea din Alicante au identificat trei monede care-l prezintă pe împăratul roman Valentinian I, șapte monede care-l prezintă pe Valentinian II, 15 ale lui Teodosie I, alte 17 ale lui Arcadio și 10 ale lui Honorius.
Molina a spus: „Nu există rămășițe de nave scufundate în zona în care au fost găsite, așa că este probabil o ascundere voluntară de la sosirea barbarilor pe coasta Hispaniei, în acest caz, a alanilor”.
El a adăugat: „Această descoperire ne vorbește despre un context de frică, despre o lume care se sfârșește, cea a Imperiului Roman. Descoperirea ilustrează un moment istoric de extremă nesiguranță cu sosirea violentă a popoarelor barbare în Spania și sfârșitul definitiv al Imperiului Roman în peninsula iberică din 409 d.Hr.”
Monedele vor fi acum curățate și expuse la un muzeu local
Golful Portitxol din Xàbia este o zonă bine cunoscută pentru abundența de rămășițe arheologice subacvatice.
Ancore, încărcături de amfore, rămășițe ceramice din diferite perioade, material metalic și elemente asociate cu navigația antică, au fost anterior salvate până în prezent.