Deputatul AUR, Dan Tănasă, şi Silviu Dehelean, deputat USR, au fost la un pas de bătaie. Totul s-a petrecut pe holurile Parlamentului, iar mărul discordiei a fost desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor.
Scandalul a fost declanșat în timp de Dana Barna și Stelian Ion încerca să explice presei de ce trebuie desființată Secția specială, transmite Antena 3.
Dan Tănasă a încercat să strice conferința de presă pe care au susținut-o Stelian Ion și Dan Barna. Atunci, doi deputați USR au venit în ajutorul ministrului Justiției și al președintelui USR.
După votul din Camera Deputaţilor, cei doi deputaţi s-au întâlnit pe holul Parlamentului şi au început să se certe.
„Că ce mă, păduche? Cum adică vii tu spre mine să mă ameninţi? Bă, dispari de aici! Nu auzi ce spun. Îţi ordon să dispari din faţa mea. Nu mai strica aerul. Îţi ordon să faci paşi înainte!
Domnul deputat a venit spre mine, m-a ameninţat. Eu cum trebuia să reacţionez?„, a fost replica deputatului AUR, Dan Tănasă.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale, cu 171 de voturi „pentru” şi 136 „împotrivă”. Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.
Simona Teodoroiu, deputat PSD: Aş vrea să aduc în adenţia colegilor de la PNL şi USR faptul că ieri, peste 1000 de magistraţi din toată ţara, judecători şi procurori au adresat Camerei Deputaţilor un memoriu intitulat Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate, cerând membrilor Camerei Deputaţilor să nu voteze proiectul în forma actuală, cu amendamentul propus şi votat de parlamentarii USR şi PNL în Comisia juridică. Magistraţii cer preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnului Orban, să sesizeze Comisia de la Veneţia şi Greco cu acest text de lege. De ce nu sesizaţi aceste organisme acum? Poate pentru că Comisia de la Veneţia s-a pronunţat constant pentru o imunitate funcţională şi limitată a magistraţilor? PSD va sesiza CCR.
Cristian Băcanu, deputat PNL: Nu-i nicio surpriză pentru mine să văd că pesediştii nu au votat desfiinţarea Secţiei Speciale. Vă spun un lucru, domnilor pesedişti. Apăraţi moştenirea morală a domnului Dragnea şi PSD-ul este din punctul meu de vedere o boală. O boală care nu se vindecă uşor şi care poate să recidiveze. Domnilor pesedişti, aţi înfiinţat această secţie ca să satisfaceţi dorinţa ferbite a domnului Dragnea de a acapara puterea şi de a ataca statul de drept. Şi astăzi acţionaţi în acest fel pentru a vă proteja baronii. Pentru a o proteja pe Gabriela Firea, sau oameni precum Paul Stănescu. Înfiinţarea SIJ nu a fost cerută nici de magistraţi nici de cetăţeni. Peste 80% din procurori nu au dorit o asemenea secţie. Pentru această secţie, dvs şi pentru alte aspecte, i-aţi gazat pe oameni pe 10 august. Să vă fie ruşine domnilor pesedişti.
Dan Barna: După 5-7-10 ani de justiţie care a fost siluită în toate felurile, după ce a trebuit să-l vedem pe Iordache sau Nicolicea explicându-ne cât de necesară e această Secţie specială, azi facem un prim pas spre acea normalizare a sistemului juridic românesc. Astăzi, coaliţia USR-PLUS-PNL-UDMR desfiinţează Secţia specială, o ruşine pentru sistemul nostru şi un pas important în ce înseamnă ridicarea MCV şi transformarea României într-o ţară normală. Da, un cost politic este plătit în acest moment, pentru că desfiinţarea Secţiei speciale e un obiectiv pe care coaliţia şi l-a asumat. Mergem mai departe la Senat pentru a găsi o variantă şi mai echilibrată pentru ca sistemul juridic să funcţioneze. Reforma în justiţie va continua aşa cum ne-am asumat-o.
Comisia juridică a Camerei a adoptat joia trecută un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.