Prima pagină » Actualitate » Scandal la Chișinău după dezvăluirile GÂNDUL.RO! Anchetă despre cum a obținut Rizea cetățenia moldovenească și cine-l protejează pe ex-deputatul condamnat în România

Scandal la Chișinău după dezvăluirile GÂNDUL.RO! Anchetă despre cum a obținut Rizea cetățenia moldovenească și cine-l protejează pe ex-deputatul condamnat în România

Scandal la Chișinău după dezvăluirile GÂNDUL.RO! Anchetă despre cum a obținut Rizea cetățenia moldovenească și cine-l protejează pe ex-deputatul condamnat în România

Pașaportul moldovenesc deținut de Cristian Rizea, politician condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare în România, tulbură apele la Chișinău. Dezvăluirile GÂNDUL.RO ridică noi semne de întrebare cu privire la protecția de care se bucură fostul deputat PSD în Republica Moldova.

RFI publică un amplu material pe acest subiect și prezintă declarațiile tăioase făcute de Dumitru Alaiba, deputat  al Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta a solicitat Procuraturii Generale să investigheze toate circumstanțele sub care Cristian Rizea a obținut cetățenia Republicii Moldova, deși în România este pe lista „most wanted”, fiind condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor martorilor.

Deputatul Dumitru Alaiba acuză complicitatea Chișinăului în cazul Rizea

„Există o neclaritate imensă despre modul în care acesta a obținut pașaport moldovenesc. Iar instituțiile au luat apă în gură, în loc să ofere răspunsuri clare”, tună deputatul PAS.

Dumitru Alaiba susține că Rizea „se simte în siguranță în Moldova” doar fiindcă „este protejat”. Parlamentarul PAS a solicitat informații și de la Agenția de Servicii Publice și Ministerul Economiei despre modul în care Rizea a primit cetățenia moldovenească.

Cum a primit Rizea cetățenie? Conform căror prevederi? Ce instituții au fost implicate? Cine a știut? Este important ca oamenii să știe. Țara noastră nu trebuie să devină un loc de întâlnire a criminalilor, corupților, mafioților și spălătorilor de bani din regiune. Atâta timp cât nu va exista lege, atâta timp hoții din toată regiunea se vor simți aici în siguranță, știind că pot să-și cumpere confortul și libertatea, încă și la preț ieftin. Asta e viziunea lui Dodon pentru țara noastră. Capitala euroasiatică a hoției!”, afirmă Dumitru Alaiba.

Președinția Moldovei neagă: nu noi i-am dat cetățenia moldovenească!

Și, totuși, președinția de la Chișinău neagă că i-ar fi acordat cetățenia lui Cristian Rizea. Însă dezvăluirile GÂNDUL.RO arată fără echivoc faptul că Rizea a obținut pașaportul moldovenesc în luna mai a anului 2018. Iar asta s-a întâmplat cu câteva luni înainte de lansarea programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, un program foarte criticat de opoziția de la Chișinău. „Președintele Republicii Moldova acordă cetățenie moldovenească prin decret prezidențial doar în condițiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituția prezidențială nu a emis niciun decret de acordare a cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea”, se arată într-un comunicat de presă al administrației prezidențiale de la Chișinău.

În iunie 2020, controversata lege a cetățeniei prin investiție a fost abrogată, în lectură finală, de Parlamentul de la Chișinău. Când era activă, legea prevedea că se acordă moldovenească unei persoane străine sau unui apatrid care aduce contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau care a efectuat, timp de 60 de luni, investiții de circa 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

GÂNDUL.RO a dezvăluit cum a obținut Cristian Rizea cetățenia moldovenească

GÂNDUL.RO a dezvăluit în exclusivitate faptul că fostul deputat Cristian Rizea, în prezent stabilit la Chișinău, a făcut demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al președintelui Republicii Moldova pe domeniul Apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate). Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Foarte interesant este și faptul că pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că a fost emis la «comandă», fără ca el să fie prezent”, a dezvăluit GÂNDUL.RO într-o anchetă preluată de toată presa.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și