Scandal la INML! Legistul care l-a autopsiat pe Ceaușescu a fost demis: „Nu comentez. Este un proces în instanță”

Publicat: 05 12. 2020, 10:20
Actualizat: 05 12. 2020, 10:21

Scandal monstru la Institutul Național de Medicină Legală. Ligia Barbarii, șefa Laboratorului de Genetică de la IML, a fost demisă.

În urmă cu câteva zile, Ligia Barbarii a fost concediată, dar nu a vrut să comenteze subiectul, motivând că „este un proces în instanță”.

„Am prins exact perioada în care, presa vremii anunța cu litere mari, că o nouă tehnică în științele judiciare își făcea apariția, respectiv amprentele genetice. Și am hotărât să fiu un pionier al amprentelor genetice la mine în țară”, a spus Ligia Barbarii, potrivit antena3.ro.

A analizat ADN-ul cuplului Ceaușescu

„La Revoluţie, după ce au fost aduşi de la Târgovişte, cele două sicrie cu cuplul prezidenţial, a fost depus pe stadionul Ghencea. Soldaţii care păzeau sicriele s-au adăpostit de frig şi de ninsoare şi l-au tras deoparte. Bineînţeles că au apărut tot felul de legende, că de fapt dictatorii n-ar fi murit, că ar fi ajuns în America de Sud şi au fost întreţinute aceste legende urbane, încât mulţi ani, s-a spus că în Cimitirul Ghencea, practic nu au fost înhumaţi cei doi dictatori, ci alte persoane”, a declarat Barbarii.

„Fac parte din generația de decreței”

„Rezultatele au fost cât se poate de concludente. Iniţial, familia Ceauşescu a cerut ca această identificare să fie făcută de experţi din străinătate şi au nimerit tocmal la Munchen, la fostul meu îndrumător de doctorat şi i-au spus mergi şi vorbeşti acolo cu doctoranda noastră, pentru că noi avem încredere în persoanele pe care le-am format. Fac parte din generaţia de decreţei şi trebuie să vă spun, lucru pe care nu l-am spus niciodată, că cei care am lucrat la acest caz, am fost toţi generaţie decreţei. Am fost născuţi în anul decretului’”, a mai spus aceasta.

Românca a condus o echipă de experți ONU

Numele Ligiei Barbarii este legat de numeroase dosare răsunătoare, cum ar fi misiunea de identificare a partizanilor din Munții Apuseni, cazul studentei japoneze violate și ucise în pădurea Corbeanca, dar și analiza ADN în cazul Alexandrei Măceșanu și al Luizei Melencu, victimele lui Gheorghe Dincă.

Totodată, aceasta a coordonat echipa de experți ONU, în Cipru, pentru identificarea victimelor din câteva gropi comune.