Scandal politic la nivelul Uniunii Europene după ce premierul sloven ar fi postat pe Twitter o listă cu politicieni acuzați că sunt „marionetele lui Soros”. Ce a dezvăluit o anchetă în acest sens
Premierul sloven Janez Jansa a declanșat o furtună politică la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene după ce ar fi postat pe Twitter o listă cu eurodeputații despre care afirmă că sunt „marionetele” miliardarului american George Soros, relatează Euractiv. Ulterior, după ce imaginea a fost ștearsă, rețeaua de socializare a anunțat că postarea a provenit de pe un blog radical de extrema dreaptă.
Printre eurodeputații atacați de Jansa s-a numărat și Sophie in ‘t Veld, șefa delegației Parlamentului European care investighează respectarea statului de drept și a libertății presei în Slovenia.
„Îi cerem urgent lui Jansa să înceteze provocările împotriva unor membri ai Parlamentului European. Atacurile asupra membrilor acestei încăperi sunt și atacuri asupra cetățenilor europeni”, a notat pe Twitter David Sassoli, președintele Parlamentului European.
„O colaborare constructivă cu Președinția Rotativă (a Uniunii Europene, deținută în prezent de Slovenia) se poate baza doar pe încredere și respect reciproc”, a adăugat acesta.
„Marionetele lui Soros”
Afirmațiile lui Sassoli au venit după ce Jansa a distribuit pe Twitter o imagine pe care scria „13 dintre cele 226 de marionete cunoscute ale lui Soros din parlamentul UE”, făcând referire la miliardarul american născut în Ungaria George Soros.
Jansa, care adesea și-a acuzat adversarii politici că ar fi plătiți de Soros, a șters ulterior postarea. Utilizatorii Twitter au descoperit ulterior că imaginea a provenit de pe un blog radical de extrema dreaptă.
Unii dintre oficialii ce apar în imagine nici măcar nu mai sunt parlamentari europeni în timp ce un altul, fostul eurodeputat Hans van Baalen, s-a stins din viață.
Unele persoane, printre care și eurodeputatul olandez Malik Azmani, l-au acuzat pe Jansa de antisemitism. Amzani a afirmat că imaginea arată „un stereotip antisemit mizerabil”.
Germanul Daniel Freund, vicepreședinte al grupului Renew Europe, a afirmat la rândul său că Jansa „vinde teorii ale conspirației antisemite” asemănătoare cu cele susținute de premierul ungar Viktor Orban.
Prim-ministrul olandez Mark Rutte a descris postarea ca fiind „de prost gust”, adăugând că guvernul său a transmis același mesaj ambasadorului sloven din Haga.
Eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt i-a cerut lui Jansa să înceteze promovarea de teorii ale conspirației „antisemite, anti-democrație și anti-UE” care sunt distribuite de „persoane ale căror sfori sunt trase de [Vladimir] Putin”.
„Aceste lucruri nu își au locul în nicio democrație și cu siguranță nu în UE!”, a subliniat pe Twitter Verhofstadt.
Înainte de a distribui imaginea care a provocat indignarea oficialilor europeni, Jansa a atacat de asemenea partidul de opoziție sloven Levica, afirmând pe Twitter că membrii săi reprezintă „aripa politică a terorismului #antifa”.
Eurodeputatul de stânga Kostas Arvanitis a catalogat atacul ca fiind „sinistru” și a spus despre Jansa că este laș deoarece refuză să răspundă întrebărilor parlamentarilor europeni despre respectarea statului de drept în Slovenia.
Arvanitis a afirmat că premierul sloven a anunțat în ultimul minut că a decis să nu participe la o întâlnire cu eurodeputații Grupului de Monitorizare a Democrației, Statului de Drept și Drepturilor Fundamentale (DRFMG) din cadrul Parlamentului European”.
„Este atacul unui laș deoarece primul-ministru a anulat în ultimul minut întâlnirea programată din cauza perspectivei de a fi confruntat cu întrebările DRFMG cu privire la acuzațiile de corupție, ingerință în justiție și tentativelor de a manipula presa”, a afirmat acesta.