Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti se confruntă cu o criză majoră după ce rezultatele a sute de candidaţi au fost grav afectate din cauza unei erori tehnice. După ce tinerii au sărbătorit admiterile sau au trăit drama respingerii, aceştia au aflat cu stupoare că notele afişate iniţial nu erau corecte.
Problema a apărut din cauza unei greşeli în introducerea datelor într-un sistem informatic, unde un reprezentant al universităţii a introdus de două ori acelaşi cod, ceea ce a condus la decalarea întregului tabel cu rezultatele. În acest context, sute de note au fost afişate greşit, în dreptul altor nume.
„Comisia de contestație a depistat că la candidatul 317 s-au dublat două nume. Dublarea acestor două nume a făcut ca înscrierea în sistemul academic, care este un sistem computerizat, să genereze aceste erori, în așa fel încât să existe candidați care nu se pupau, de fapt, numele lor, cu nota dată la examen, care era scrisă pe foaia respectivă și cu nota la portofoliu”, a explicat rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism, Marian Moiceanu.
„Astăzi am primit vestea proastă că am picat. Pe 472, respins. Eram pe poziţia 71. Nu îmi vine să cred. Mă pregătesc de atâţia ani. Mi se pare o porcărie ce se întâmplă aici. Încercăm să vedem ce putem rezolva în continuare”, a declarat una dintre candidatele afectate, citată de Antena 3.
Deşi conducerea universităţii a recunoscut greşeala şi a refăcut listele cu rezultatele corecte, candidaţii afectati au cerut să îşi revadă planşele pentru a fi convinşi că notele reflectă corect performanţa lor. Secretarul comisiei tehnice de admitere, Bogdan Puiu, a declarat că „cei care au depus contestaţii vor primi acces pentru aproximativ 2 minute, pentru a certifica că planşa pe care o văd este a lor”.
În ciuda acestei măsuri, candidaţii şi părinţii lor au cerut recorectarea lucrărilor, dar au fost refuzaţi. Situaţia s-a agravat când au încercat să acceseze sala de conferinţe pentru a discuta direct cu autorităţile universitare, fiind nevoiţi să apeleze la poliţie.
„Toată metodologia dumneavoastră nu e conformă Legii Învățământului. E dreptul nostru, e dreptul acestor copii să fie studenți. În felul acesta li se refuză dreptul la învățământ universitar, dat de Constituţie”, a spus tatăl unui student.
Rectorul Marian Moiceanu a confirmat că „noi nu putem decât să refacem lucrurile în aşa fel încât să îndreptăm greşeala şi să dăm notele corecte candidaţilor”.
Totuşi, acesta a subliniat că regulamentul universităţii prevede de 33 de ani că rezultatele nu pot fi contestate:
„E o metodologie pusă pe site, acceptată, în baza căreia s-au înscris. De 33 de ani funcționăm așa și care spune că o notă dată de o comisie de experți, de arhitecți, de profesori, nu poate fi contestată”, a adăugat sursa citată.
Revoltaţi, mai mulţi candidaţi au anunţat că vor sesiza autorităţile competente şi vor depune plângeri penale împotriva Universităţii de Arhitectură din Bucureşti.