Procurorii au continuat joi audierile medicilor și personalului de la Spitalul Carol Davila din București, în cazul asistentului medical care ar fi administrat mai multor paciente doze mari de diazepam, deşi nu exista o prescripţie medicală în acest sens.
Update. Spitalul Militar Central: Nu s-a pus problema ca sănătatea şi viaţa pacienţilor să fie în pericol
Conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” anunţă, vineri, că asistentul medical suspectat că ar fi administrat Diazepam fără prescripţie mai multor paciente nu mai prestează activităţi medicale.
”Nu s-a pus niciun moment problema ca integritatea corporală, sănătatea şi viaţa pacienţilor să fie în pericol”, a transmis unitatea medicală, afirmând că pacienţii sunt monitorizaţi în permanenţă.
De asemenea, unitatea anunţă că niciun pacient nu a decedat în urma incidentului şi nu a fost necesar transferul într-o altă secţie, dar și că personalul medical nu a avut probleme de sănătate derivate din posibila administrare de substanțe hipnotice.
”Niciun membru al echipei medicale care şi-a desfăşurat activitatea pe secţie nu a avut probleme de sănătate, derivate din posibila administrare (accidentală sau voită) de substanţe hipnotice.
În paralel cu ancheta penală, unitatea noastră a dispus o cercetare administrativă internă privind analiza cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia unui astfel de incident. Imediat ce vom avea nişte decizii ale Comisiei, acestea vor fi prezentate factorilor de conducere ai SUUMC responsabili de managementul calităţii şi securităţii actului medical. De asemenea, aşteptăm şi rezultatele cercetărilor efectuate de organele de cercetare penală abilitate şi, dacă va fi cazul, acestea vor fi implementate prin decizii de muncă sau de sancţionare.
Până la finalizarea tuturor acestor cercetări, conducerea unităţii noastre a luat decizia ca, personalul medical asupra căruia s-a ridicat suspiciunea posibilităţii administrării, fără prescripţie medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente) să nu mai aibă, în atribuţii, activităţi medicale”, a mai precizat unitatea medicală.
Știrea inițială. La audieri ar fi ieșit la iveală că cei din personalul medical de gardă au adormit și ei, „în mod suspect și cu senzații de rău”, conform mărturiei unui medic, potrivit Libertatea.
În acest moment se așteaptă rezultatele analizelor toxicologice. Scopul pentru care asistentul le-a sedat pe femei cu doze mari de diazepam este încă neclar pentru anchetatori.
Până la sosirea rezultatelor analizelor toxicologice, mai multe cadre medicale și personal medical din spital continuă să susțină că „apelul la poliție a fost după ce s-a constatat o agresiune sexuală a asistentului împotriva uneia dintre pacientele adormite”, deși până la acest moment declarațiile nu sunt confirmate.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a confirmat miercuri, 10 mai că a deschis dosar de „tentativă de omor calificat” în acest caz.
Incidentul ar fi avut loc vineri noaptea, atunci când asistentul ar fi administrat celor trei paciente un sedativ care, pe de o parte nu avea voie să-l administreze, pe de altă parte nu fusese recomandat de vreun medic și nici nu era trecut în fișa de observare a pacientelor.
Povestea ar fi ieșit la iveală sâmbătă dimineață, la schimbul gărzilor, atunci când medicii ar fi constatat că celor trei paciente, care se aflau internate în secția medicală a Spitalului Militar Central din Capitală, au ajuns să pună pe tapet o poveste extrem de scandaloasă, motiv pentru care a și fost sesizat Parchetul Militar. Apoi au intervenit și polițiștii de la Serviciul Omoruri care au și făcut cercetări la fața locului și au audiat persoanele implicate, inclusiv pacientele.
Spitalul a precizat că toate pacientele din Secția Medicală 1, cărora asistentul le-a administrat diazepam, „fără prescripție medicală”, au fost îngrijite imediat și monitorizate doar pe secție, însă n-a negat că una dintre ele a fost în stare gravă. „Numărul mare, 18 fiole, ne-a îngrijorat”.
Asistentul, civil angajat la Spitalul Militar, nu a fost singur în acea noapte pe Secția Medicală 1. „Au existat și un medic de gardă, cadru militar, dar și alți colegi – asistenți și infirmieri”, a dezvăluit un angajat al unității medicale.
Unii dintre aceștia au adormit sâmbătă noaptea, s-au simțit rău. A doua zi, când s-a dat alerta, ei au cerut, la rându-le, analize toxicologice. „Se tem că le-a pus și doctorilor în cafea diazepam”, a declarat un medic.
Diazepamul este folosit pentru anxietate, probleme de somn, spasme musculare, epilepsie sau relaxare înainte de operaţie, doar la recomandarea medicului. Administrat în doze mari, poate cauza amnezie.