Scandalul dintre familia Șoșoacă și jurnaliștii italieni ia amploare. Guvernul condamnă intimidarea reprezentanților presei, iar premierul consideră incidentul ca fiind „inacceptabil”
Guvernul României a transmis o primă reacție în cazul scandalului dintre senatoarea Diana Șoșoacă, soțul acesteia și o delegație de jurnaliști italieni.
Astfel, într-un comunicat de presă, Executivul condamnă „cu fermitate orice acţiune de intimidare a jurnaliştilor sau de obstrucţionare a dreptului la liberă informare a cetăţenilor”.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a condamnat incidentul și susține că violența nu trebuie să fie tolerată, iar această situație trebuie clarificată de autorități.
„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor.
Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, se arată în mesajul transmis presei de Guvernul României.
Reacția MAE după scandalul dintre Diana Șoșoacă și jurnaliștii italieni
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe de la București a precizat că autoritățile italiene au solicitat informații de la Ambasada României la Roma cu privire la această situație.
Ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului și să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii.
„Totodată, șeful misiunii diplomatice a subliniat că România rămâne în continuare profund angajată în protejarea libertății presei, un pilon important al democrației și al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să afecteze caracterul solid al relației bilaterale între România și Italia, opinie împărtășită și de partea italiană”, se arată în mesajul transmis de MAE.
Lucia Goracci, jurnalistă din Italia, care a fost și corespondent de război în mai multe zone de conflict, a depus o plângere penală, luni, la Secţia 4 de Poliţie din București împotriva Dianei Șoșoacă, susținând că soţul senatoarei, Dumitru-Silvestru Șoșoacă, a muşcat-o de mână, după ce un interviu a degenerat în scandal.
Scandalul din biroul Dianei Șoșoacă a ajuns în presa italiană. Jurnalista Lucia Goracci spune că a fost sechestrată și lovită și a scăpat cu ajutorul Ambasadei Italiei.
„România, echipa Tg1 răpită în timpul unui interviu cu senatorul anti-vaccinist”, titrează Corriere de la Serra. După câteva întrebări despre gestionarea pandemiei în România, dar și despre starea spitalelor din țară, senatoarea Diana Șoșoacă a sechestrat echipa Tg1 în biroul ei și a sunat la poliție. Jurnaliștii au fost bătuți și percheziționați și au scăpat abia după intervenția Ambasadei Italiei, mai scrie publicația italiană.
Jurnalista Rai Uno a venit în România pentru a realiza un reportaj despre situația în care se află sistemul de sănătate, în contextul pandemiei. Materialul de presă difuzat luni seara de postul de televiziune italian a debutat cu relatarea Luciei Goracci: „În România, doar o treime din populație este vaccinată. Penultima țară din Uniunea Europeană. Nici măcar campaniile șoc nu funcționează”.
Soțul Dianei Șoșoacă a fost pus sub control judiciar pentru că i-a pus mâna în gât unui polițist sosit să aplaneze conflictul dintre soția sa și jurnalista Rai Uno.