Scandalul ”Greenfield” | Varianta propusă de Nicușor Dan NU este legală. Urbanist: ”Nu poți scoate din fondul forestier, temporar, un drum”
Locuitorii cartierului ”Greenfield” din Băneasa sunt revoltați din cauza crizei interminabile care are ca rezultat lipsa unui drum de acces către Sectorul 1 al Capitalei. De mai mult timp, totul s-a transformat într-o adevărată telenovelă, numai că, dincolo de toate tergiversările și acuzațiile, rămâne realitatea dură – comunitatea ”Greenfield” nu beneficiază, încă, de un drum de acces, iar strada Vadul Moldovei nu a fost scoasă, încă, din fondul forestier.
Din acest punct încep problemele, iar locuitorii din ”Greenfield” îl acuză pe Nicușor Dan că nu face altceva decât să întârzie adoptarea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) – mai multe informații AICI.
Nicușor Dan propune o variantă în care drumul Vadul Moldovei să fie scos din fondul forestier pentru o perioadă de 4 ani. Numai că locuitorii ”Greenfield” îi transmit primarului general că drumul trebuie scos definitiv din fondul forestier, iar vineri – 28 iulie 2023 – au și protestat în fața Primăriei Generale a Capitalei.
La rândul său, urbanistul Alexandru Pânișoară a scos Codul Silvic din bibliotecă și îi explică lui Nicușor Dan de ce propunerea sa – scoatere temporară din fondul forestier a unui drum – nu poate fi transformată în realitate.
”Autoritățile trebuie să îndeplinescă mai multe operațiuni administrative succesive”
Urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) îi explică lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, de ce propunerea sa de scoatere temporară a drumului Vadul Moldovei din fondul forestier nu este fezabilă, ba chiar încalcă și legea.
”O precizare scurtă despre situația din Greenfield și de ce propunerea lui Nicușor Dan de a transfera temporar, pe o perioadă de 4 ani, nu este legală și nu este fezabilă!
Ca să se poată realiza transferul și să poată fi deschis circulației publice drumul forestier, autoritățile trebuie să îndeplinescă mai multe operațiuni administrative succesive, după cum urmează:
- În baza legii 192/2010, municipul București poate solicita, printr-o hotărâre a consiliului general, statului român, prin Guvernul României, transferul unui drum forestier aflat în proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului București.
- Ulterior, municipiul București poate scoate din fondul forestier drumul pentru a se putea permite circulația publică. Această excepție este prevăzută în legea 192/2010 expres pentru această situație pentru că prin Codul silvic este INTERZISĂ diminuarea fondului forestier (drumurile forestiere făcând parte din acest fond)”, explică urbanistul Alexandru Pânișoară.
Romsilva a decis să închidă drumul forestier de acces prin Pădurea Băneasa către Cartierul Greenfield
La începutul acestui an, a izbuncit un întreg scandal după ce Romsilva a decis să închidă drumul forestier de acces prin Pădurea Băneasa către Cartierul Greenfield.
Potrivit Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic, Romsilva a emis o notificare pe 7 mai 2021, prin care aduce la cunoştinţa utilizatorilor că se interzice accesul public pe fondul forestier naţional Vadul Moldovei şi, din data de 31 mai 2021, s-au amplasat indicatoare rutiere ”Accesul interzis”.
Strada Vadul Moldovei asigură atât accesul auto, cât şi pietonal la instituţii publice şi la proprietăţi particulare, iar adresele administrative ale instituţiilor publice şi ale imobilelor proprietăţi particulare nu pot fi atribuite pe un drum forestier.
Acesta este drumul prin Pădurea Băneasa care asigură accesul spre oraș al locuitorilor Cartierului Greenfield.
De ce Nicușor Dan nu are cum să solicite temporar acest transfer?
Totuși, Nicușor Dan solicită un astfel de trasnfer temporar al unui drum aflat în fondul forestier, însă urbanistul Alexandru Pânișoară pune, cum se spune, legea pe masă și îi reamintește primarului general al Capitalei ce prevede Codul Silvic.
”În Codul silvic se prevede expres posibilitatea de:
- scoatere definitivă din fondul forestier
- ocupare temporară a terenului.
Așadar nu există posibilitatea scoaterii temporare din fondul forestier a unui drum, ci doar ocuparea temporară care privește schimbarea folosinței în condițiile prevăzute de Codul Silvic.
Astfel că scoaterea temporară nu există ca operațiune prevăzută de lege, iar ocuparea temporară nu poate intra sub incidența legii nr. 192/2010. Acesta este motivul legal pentru care nu se poate avansa o astfel de hotărâre de scoatere temporară ci doar cea definitivă este posibilă”, mai precizează urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele ADU.
Citește și: