SCANDALUL Planșeului Unirii rămâne în aer. Nicușor Dan, supărat și pe poliție. Lucrările la gardurile lui Băluță au fost reluate

Publicat: 14/10/2024, 14:01
Actualizat: 14/10/2024, 15:41

Este scandal total între Nicușor Dan, primarul Capitalei și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4. Întreaga situație s-a declanșat, după ce Daniel Băluță a început lucrările de refacere a Planșeului Unirii, montând garduri în zona Parcului Unirii. În replică, primarul general a anunțat că aceste garduri vor fi demontate, deoarece sunt ilegale.

Între timp, situația a degenerat, iar disputa a luat amploare, astfel că, Poliția Locală – cea care i-a făcut opoziție lui Nicușor Dan – a sunat la 112, iar edilul Capitalei a cerut ajutorul „poliției naționale” pentru a tranșa situația planșeului.

Pentru moment, scandalul planșeului de la Unirii rămâne în aer. Nicușor Dan a plecat de la poliție nemulțumit de situație, întorcându-se la Primăria Capitelei. Între timp, gardurile lui Băluță rămân în picioare, ba mai mult au fost reluate săpăturile de la Planșeul de la Unirii.

Nicușor Dan, supărat și pe polițiști: „Au mai închis un dosar cu șină”

UPDATE 15.27.  Primarul Nicușor Dan a plecat de la sediul poliției, unde a fost pentru medierea situației de la Piața Unirii.

Edilul a declarat că a prezentat acte care îi susțin poziția, cum că terenul pe care se fac lucrări este în administrarea Primăriei Capitalei.

Acesta a mai precizat că reprezentanții Primăriei Sectorului 4 au prezentat și ei acte și argumentele lor, fără ca poliția să ia vreo decizie.

„Au mai închis un dosar cu șină”, a comentat Nicușor Dan la adresa poliției. Edilul Capitalei a punctat că nu renunță la intenția de a închide șantierul de la Piața Unirii, spunând că nu va discuta cu Daniel Băluță pentru o eventuală înțelegere.

Scandalul dintre Nicușor Dan și Daniel Băluță degenerează

Primarul Nicușor Dan a dat ordin Poliției Locale să demonteze gardurile montate de Primăria Sectorului 4.

Polițiștii locali de la Sectorul 4 s-au împotrivit și au sunat la 112, spunând că Nicușor Dan instigă la comiterea de infracțiuni.  La rândul lui, primarul general a plecat să caute „Poliția Națională”, pentru a tranșa acest conflict care începe să ia proporții.

„Aşteptăm ca Poliţia Naţională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren”

UPDATE 13.30. Edilul Capitalei nu a putut ridica gardurile montate de Primăria Sectorului 4. La faţa locului, au sosit şi reprezentanţii Poliţiei Naţionale.

”Aşteptăm ca Poliţia Naţională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren şi să ne întoarcem să scoatem gardurile. Într-o oră ar trebui să se lămurească. (…) Mergem la Poliţia Naţională, vom prezenta argumentele noastre pentru ca suntem administratorii acestui teren şi ne vom întoarce cu Poliţia Naţională să scoatem gardurile”, a afirmat primarul Capitalei.

„Nu înțeleg de ce ne oprim o dată la două zile pentru mofturile unui primar”

Primarul Capitalei a mers, luni, în zona unde Primăria Sectorului 4 a anunţat că au început lucrările la planşeul Unirii şi a declarat că acolo este un teren aflat în administrarea Primăriei Bucureşti şi că aceasta nu a fost cedată şi nu va fi cedată Primăriei Sectorului 4 până când nu vine cu o autorizaţie legală.

Nicuşor Dan a precizat că a venit să ridice gardurile care au fost montate în zonă, pentru organizarea de şantier necesară realizării lucrărilor la planşeul Unirii.

”Nu înţeleg de ce noi toţi, din două în două zile, ne oprim din lucrurile noastre pentru mofturile unui primar care nu e în stare să ia nişte avize şi vrea să ia nişte bani înainte să ia nişte avize, despre asta vorbim.

Noi suntem aici pe un teren care este în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, în ceea ce priveşte podurile, prin Administraţia Străzilor şi în ceea ce priveşte parcul, prin ALPAB şi administrarea nu i-a fost cedată şi nu îi va fi cedată primarului Sectorului 4 până nu vine cu autorizaţie legală. Aici nişte cetăţeni au pus nişte garduri pe un teren care nu le aparţine şi vreau să le luăm pentru că e administrarea noastră”, a declarat, luni, Nicuşor Dan.

”Am văzut în presă o autorizaţie de construire cu multiple elemente de nelegalitate”

„Nu poate să dea primarul de sector o autorizaţie pe un element de infrastructură care aparţine Primăriei Capitalei. Aşa spune legea. Nu poate să dea o autorizaţie atunci când e o lucrare pe două sectoare. Nu poate să dea o autorizaţie cuiva care nu are un drept de proprietate pe un teren. E ca şi cum aş veni la dumneavoastră în curte şi cu o autorizaţie în mână să îmi construiesc o gheretă.

Nu se poate aşa ceva. Şi suntem exact în situaţia asta. Aştept primăria să vină mai întâi cu avizele şi după aceea cu autorizaţia şi în momentul ălă o să poată să lucreze. (…) Autorizaţia este elementul secundar în această poveste, pentru că ea nu poate să fie folosită, pentru că nu poţi să lucrezi, chiar dacă ai o autorizaţie, pe terenul altcuiva. Ceea ce se întâmplă”, a menţionat primarul Capitalei.

„Toţi copacii, asfaltul pe care stăm sunt amenajările noastre pentru că noi suntem administratori”

El a explicat că tot ceea ce ţine de cursul Dâmboviţei aparţine de Apele Române, dar că terenul de la suprafaţă este al Primăriei Capitalei.

”Apele Române au cursul Dâmboviţei. Toţi copacii, asfaltul pe care stăm sunt amenajările noastre pentru că noi suntem administratori. Dreptul nostru de administrare rezultă dintr-o hotărâre de Consiliu General prin care s-a făcut inventarul domeniului public al municipiului Bucureşti şi care cuprinde şi acest parc şi cele două artere de care am vorbit”, a afirmat Nicuşor Dan.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat luni dimineață că a început „lucrările de refacere din temelii” a planșeului de la Piața Unirii, distribuind imagini cu muncitori care montează noaptea garduri de protecție în zonă.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, Băluță spunea că se retrage din acest proiect, care urma să se întoarcă la Primăria Capitalei, acuzând că este blocat de Nicușor Dan.

„Sunt convins că domnul primar general este un om înțelept”

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a explicat, luni, într-o conferință de presă, că Planșeul Unirii nu a fost niciodată în administrarea Primăriei Capitalei, ci a Administrației Naționale Apele Române.

„Întreaga zonă nu aparține PMB, ci Ministerului Mediului, prin Apele Române, cu care Sectorul 4 are un protocol, ca atare am putut intra în acea zonă. Municipalitatea nu are competență în acea zonă”, a spus Daniel Băluță.

„Autorizația de construire este luată strict pe Planșeu”, a completat edilul Sectorului 4.

„Important este că astăzi am început consolidarea Planșeului. Sunt convins că domnul primar general este un om înțelept, aici nu este o dispută între Daniel Băluță și Nicușor Dan, este o problemă de siguranță a orașului, de infrastructură critică, aceste tipuri de discuții nu ne fac bine nici dânsului, nici mie”, a mai spus Daniel Băluță.

Ce spune Primăria Capitalei, după scandalul Panșeului de la Unirii

Primăria Capitalei vine cu câteva clarificări, privind dreptul de proprietate asupra terenului din Parcul Unirii și a părții supraterane a Planșeului Unirii, după scandalul dintre Nicușor Dan și Daniel Băluță.

  • aceste terenuri sunt proprietatea Municipiului București, potrivit Hotărârii de Consiliu General nr. 186/2008.
  •  Ministerul Mediului prin Apele Române a făcut o solicitare de intabulare a albiei râului din subteranul proprietăților menționate mai sus. Dintr-o eroare materială, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară(OCPI) a intabulat ca proprietar Apele Române (instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului) și al suprateranului Planșeului Unirii.
  • Precizăm că Hotărârea de Consiliu prevalează asupra cărții funciare emisă cu erori.
  • În plus, Primarul General a solicitat deja OCPI să facă toate corecțiile necesare.
  •  Orice intervenție asupra terenului Municipalității se poate face doar cu acordul proprietarului.
  •  Schimbarea actelor de proprietate în acest mod este ilegală. Vom face toate demersurile pentru reintrarea în legalitate.
  • Atașăm toate documentele de proprietate ale terenului.

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan anunță că va demonta gardurile din jurul șantierului de la PLANȘEUL UNIRII/Reacția lui Daniel Băluță/ Primele imagini cu săpăturile

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
EL o face pe Alexia Eram să radieze de fericire, după despărțirea de Mario Fresh!...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Amanții Reginei României și scandalurile care au zguduit țara. S-a iubit cu ofițeri, miliardari și...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Drama unui bărbat chinuit de iubită, care a slăbit 28 de kilograme în 2 luni....
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Ţeapa pe care şi-au luat-o mai mulţi români care căutau cazare de Revelion. Totul a...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Petrică, tânărul din Iași dispărut în urmă cu două luni în Germania, a fost găsit...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Nicuşor Dan, împiedicat de Poliţia Locală Sector 4 să demonteze gardul din Parcul Unirii: „Ne...
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Putin va ataca NATO. Șeful spionilor germani anunţă război mondial: Suntem deja în conflict direct
Revenirea anului în televiziune. Pune capăt unei pauze de mulți ani
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a...
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Adrian „Elicopter de Luptă”, prins beat la volan după o urmărire cu poliția. Influencerul, reținut...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
(P) Ce este dopamina și ce legătură poate avea cu dezvoltarea celor mai frecvente obiceiuri