Eva Kaili, ex-vicepreşedinte al Parlamentului European – implicată în scandalul Qatargate -, a fost eliberată din închisoare după 4 luni petrecute după gratii. Acuzată de corupție în scandalul Qatargate, Eva Kaili a fost plasată, vineri – 14 aprilie – în arest la domiciliu.
Eva Kaili a fost acuzată de corupție în scandalul Qatargate și, după ce a părăsit penitenciarul Haren din Bruxelles – în mașina avocatului său -, a fost condusă direct la apartamentul său de lângă Parlamentul European, unde i s-a ordonat să rămână până la proces. Eva Kaili va fi obligată să poarte o brățară electronică de urmărire, potrivit informațiilor furnizate de AFP.
Kaili a declarat doar că este așteptată, acasă, de fiica ei, ceea ce o face fericită, abținându-se de la orice alt comentariu, dar precizând în fața jurnaliștilor că ”vom vorbi în curând”.
”Fiica mea mă așteaptă, sunt foarte fericită fiindcă voi fi cu ea peste puțin timp. Vom vorbi în curând, mulțumesc”, le-a spus Kaili jurnaliștilor, referindu-se la copilul său în vârstă de doi ani.
Eva Kaili are 44 de ani și s-a transformat în ceea ce presa a numit ”imaginea publică a scandalului de corupție care a zguduit politica europeană”, Qatargate.
Înainte de a fi eliberată, ex-vicepreședintele Parlamentului European a petrecut patru luni în arest și a fost ultimul dintre principalii suspecți care a rămas în detenție în închisoare în timp ce ancheta belgiană continuă.
Europarlamentarul belgian Marc Tarabella și fostul deputat european italian Pier Antonio Panzeri au fost eliberați joi – 13 aprilie 2023 – fiind plasați în arest la domiciliu la reședințele lor din Belgia. Și aceștia vor purta, la fel ca și Eva Kaili, brățări electronice de urmărire.
În scandalul Qatargate, anchetatorii se concentrează pe presupusele încercări ale Qatarului și Marocului de a cumpăra influență în Parlamentul European.
Roberta Metsola – președintele Parlamentului European – a declarat, după ce Eva Kaili a fost reţinută sub acuzaţii de corupţie, că instituția pe care o conduce este ferm împotriva corupţiei și că va coopera cu autorităţile judiciare pentru ca justiţia să îşi urmeze cursul.
”Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei. În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar confirma faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare.
Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, a scris Roberta Metsola, la acea vreme, pe Twitter.
În tot acest scandal, Qatarul a negat, continuu, orice comportament ilegal, în timp ce Marocul s-a plâns, pur și simplu, de ”hărţuire judiciară”
Citește și: