Scandalul testelor de salivă pentru școli. În timp ce licitația a fost contestată la CNSC, elevii rămân netestați în valul cinci al pandemiei, care a crescut îngrijorător numărul cazurilor de COVID

Scandalul testelor de salivă pentru școli. În timp ce licitația a fost contestată la CNSC, elevii rămân netestați în valul cinci al pandemiei, care a crescut îngrijorător numărul cazurilor de COVID
Publicat: 12/01/2022, 18:11
Actualizat: 12/01/2022, 21:10

Acțiunea ”Teste de salivă pentru școli” s-a transformat într-o adevărată ”telenovelă” după ce achiziția a încă 18,5 milioane de teste a fost blocată din cauza unor contestații făcute la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). De asemenea, alte 2,4 milioane de teste care ar fi trebuit livrate în decembrie 2021 nu au mai fost recepționate de IGSU, din cauza unor întârzieri, iar pentru asta a fost făcută o contestație în instanță de către firma care câștigase licitația, dar a întârziat distribuirea.

GÂNDUL a dezvăluit, la trei zile după ce Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a deschis plicurile cu ofertele participanților la licitații – chiar în Ajunul Crăciunului – că unii dintre ofertanți nu au respectat ”regulile jocului”. Printre firmele care au decis să participe la licitația pentru ”Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă” se află și companii care, anterior, nu au livrat cantitatea integrală de teste sau nu au semnat contractele subsecvente, deși încheiaseră acordul cadru.

Într-o conjunctură medicală extrem de complicată – având în vedere că tulpina Omicron se dovedește a fi foarte contagioasă, iar numărul cazurilor de infectare a crescut de la o zi la alta -, elevii nu pot fi testați COVID, iar semnele de întrebare persistă.

Raed Arafat: ”Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), anunța pe 5 ianuarie, după ședința de Guvern, că achiziția privind testele COVID din salivă pentru școli a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către una din firmele participante, motiv pentru care nu mai poate fi semnat niciun contract până la decizia CNSC.

În același timp, Raed Arafat a menționat și altă posibilă ”problemă” pentru livrarea testelor de salivă în școli: China intră în Noul An, ceea ce înseamnă vacanță de trei-patru săptămâni, și cum majoritatea testelor vin din această țară, este posibil să fie și probleme pe lanțul de aprovizionare și transport.

Raed Araf a explicat și care sunt pașii urmați în ceea ce privește achiziția acestor teste de salivă pentru școli.

”ONAC-ul este cel care face licitația și semnează acordul-cadru. IGSU, după aceea, semnează contractul subsecvent și se repartizează pe baza solicitării Ministerului Educației. În actuala licitație în care ne aflăm, când s-a ajuns la IGSU să semneze, s-a primit o înștiințare de la ONAC că există o contestație, care este la nivelul CNSC.

Aici nu mai este în mâna noastră să semnăm, până nu există o decizie măcar a primei instanțe. Legea ne permite, după asta, chiar dacă merge petentul la a doua instanță, totuși să semnăm. Colegii de la IGSU sunt pregătiți să semneze, dar trebuie să avem decizia primei instanțe. Prima instanță deja este sesizată. Cu cât mai repede ne răspunde, cu atât mai repede vom semna.

Dar ONAC continuă achizițiile și pentru alte loturi. Și aceste loturi, dacă nu sunt contestate și se semnează, vor fi livrate conform graficului de livrare care este stabilit prin acordul-cadru. La nivelul IGSU se fac toate diligențele, toate măsurile sunt luate ca să se implementeze prevederile acestei decizii de a avea testele în școli cât mai bine și fără întreruperi. Dar, cum am zis, există factori externi care nu sunt în controlul nostru, nici al IGSU, nici al DSU, nici al ONAC. Dacă cineva contestă, a contestat, trebuie să mergem pe procedură”, explica Raed Arafat.

După o primă contestație la CNSC, au urmat alte trei, în cazul aceleiași licitații pentru teste de salivă care trebuie să ajungă în școli.

DDS Diagnostic SRL a dat în judecată DSU-IGSU și ONAC

Totodată, pentru o altă licitație, a fost depusă și o contestație în instanță, de către DDS Diagnostic SRL, firmă care trebuia să livreze 2.4 milioane de teste de salivă pentru școli, până pe 2 decembrie 2021.

DDS Diagnostic SRL a dat în judecată DSU, IGSU și ONAC, la sfârșitul lunii decembrie 2021, dosarul de la Tribunalul București având un prim termen pe data de 7 februarie 2022.

Reprezentanții DDS Diagnostic spun că firma are pe stoc 2.400.000 de teste pentru școli, pe care le-ar putea livra imediat.

Potrivit reprezentanților firmei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a recepționat testele, invocând o întârziere de 30 de ore a livrării.

”DDS Diagnostic are în stoc cele 2,4 milioane de teste contractate, încă din data de 4 decembrie, din care 400.000 de teste au fost gata de livrare înainte de 2 decembrie 2021. IGSU nu a recepționat marfa și a trimis o notificare de rezoluțiune a contractului, din cauza întârzierii livrării. Pentru justificarea întârzierii livrării cu 30 de ore, compania DDS Diagnostic a furnizat toate documentele necesare, documente care demonstrează că intrarea în țară a transportului a fost întârziată din motive imprevizibile, independente de voința noastră. Astfel, la data de 02.12.2021, am informat IGSU și am invocat apariția situației de forță majoră prevăzută în contract. Apoi, Camera de Comerț și Industrie a României a emis Avizul privind existența cazului de forță majoră”, au precizat reprezentanții DDS Diagnostic.

”Subliniem că întreaga cantitate de teste este pe stoc și poate fi livrată de îndată, în interesul tuturor părților implicate și mai ales al elevilor, cadrelor didactice și funcționării sistemului de sănătate.”

DDS Diagnostic SRL

DDS Diagnostic SRL susține că invocarea ”forței majore” a fost justificată, iar întârzierea de 30 de ore a livrării testelor de salivă pentru școli a fost cauzată de faptul că ”lanțul de aprovizionare” a fost supus unor ”noi restricții”, din cauza pandemiei de coronavirus, iar aceste restricții nu aveau cum să fie prevăzute la momentul semnării contractului.

”Forța majoră este justificată de contextul apariției crizei «Omicron», când lanțul de aprovizionare global/ internațional (care include producție materie primă/ componente, logistică, manipulare, transport logistic etc) a fost supus unor noi restricții, care nu puteau fi prevăzute la data semnării contractului. Ca urmare, operatorul aerian ne-a anunțat că restul de 2 milioane de teste vor fi livrate cu întârziere de o zi la aterizare în România, fapt care a determinat o întârziere a livrării testelor DDS Diagnostic către IGSU cu 30 de ore. Am făcut tot ce a ținut de noi pentru a limita efectele forței majore”, au mai transmis reprezentanții companiei care a dat în judecată DSU, IGSU și ONAC.

Ministrul Educației: ”Sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens”

La rândul său, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că nu poate fi semnat niciun contract de către IGSU până la soluționarea contestațiilor de la CNSC.

Pe de altă parte, a mai spus ministrul Educației, există oferte transmise de companii, așa cum a transmis și Raed Arafat, numai că apariția contestației blochează orice acțiune până la soluționarea ei, fiind obligatorie respectarea ”regulilor”.

”Este un lucru foarte grav, îngrijorător. Noi cerem de la IGSU de multă vreme, pentru că dacă vrem să nu avem pierderi în educație avem nevoie de prezență fizică. (…) Din păcate, am fost anunțați la data de 5 ianuarie, de către ONAC, că achiziția privind testele COVID de salivă pentru școli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna, din păcate, contractele subsecvente, până se pronunță CNSC, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, potrivit Digi 24.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar