Scenariul „Blackout” | La ce se așteaptă israelienii dacă IDF va declanșa războiul cu Hezbollah: „Ne pregătim pentru cel puțin 72 de ore dificile”

Scenariul „Blackout” | La ce se așteaptă israelienii dacă IDF va declanșa războiul cu Hezbollah: „Ne pregătim pentru cel puțin 72 de ore dificile”
Publicat: 25/06/2024, 11:29
Actualizat: 25/06/2024, 11:43

Israelul pare a fi din ce în ce mai aproape de o operațiune militară terestră pe un nou front, de data aceasta în Nord, împotriva grupării Hezbollah din Liban, susținută puternic de Iran.

Comandamentul Armantei de Nord a Israelului a transmis deja că toate pregătirile de luptă au fost încheiate și că se așteaptă doar ordinul de atac. SUA încearcă să-i convingă pe israelieni să nu declanșeze o operațiune terestră în Liban, numai că reprezentanții IDF, dar și unii dintre liderii politici ai Israelului – cu precădere premierul Benjamin Netanyahu – susțin că atacurile repetate cu rachete trase din sudul Libanului către Israel nu mai pot fi lăsate să continue.

Situația se tensionează cu fiecare zi care trece, analiștii militari avertizează că o astfel de operațiune ar putea arunca în aer întreaga zonă, cu implicații dramatice pe termen lung. Israelul a transmis că ar putea intra în război cu Hezbollah cu sau fără sprijin internațional, iar primarul localității Nesher – acesta este, totodată, vicepreședintele Centrului pentru Guvernare Locală – a avertizat că, dacă războiul cu Hezbollah începe, vor urma cel puțin 72 de ore critice.

În Israel, potrivit The Jerusalem Post, a crescut îngrijorarea cu privire la „ Scenariul Blackout ” – scenariul în care, în timpul unui război în Nord, gruparea Hezbollah va reuși să perturbe alimentarea cu energie electrică a Israelului pentru perioade lungi de timp.

„Le spun oamenilor să se pregătească pentru mai mult de atât”

Roy Levy, primarul orașului Nesher, a declarat că au fost simulate mai multe scenarii legate de războiul cu Hezbollah, iar zona de Nord ar putea rămâne fără electricitate cel puțin 72 de ore.

„În toate scenariile pe care le simulăm, ne uităm la un minim de 72 de ore fără electricitate și le spun oamenilor să se pregătească pentru mai mult de atât, pentru că fie că sunt 72 de ore fără electricitate sau 24, este totuși mai bine să fie pregătiți. Când nu ai medicamente sau o sursă de energie pentru a încălzi mâncarea unui copil și pentru a folosi servicii de bază și esențiale, nu contează dacă repară serviciul de telefonie mobilă, atunci când tu ai bateria telefonului descărcată”, a spus Levy.

„Nu îmi pot imagina pe cineva care să repare o centrală electrică într-un scenariu în care avem de-a face cu 4.000 de rachete pe zi”

Primarul Levy și-a exprimat scepticismul în legătură cu o rapidă revenire la normalitate în cazul în care centralele electrice ar fi lovite de rachete, motiv pentru care le-a recomandat locuitorilor să fie pregătiți pentru un „Scenariu Blackout” care ar putea dura cel puțin o săptămână.

„Auzim că dacă o centrală electrică este lovită, aceasta va fi imediat reparată. Dar nu îmi pot imagina pe cineva care să repare o centrală electrică într-un scenariu în care avem de-a face cu 4.000 de rachete pe zi. Trebuie să ne pregătim pentru cel puțin 72 de ore dificile, poate chiar mai mult, eu zic să ne pregătim chiar și pentru o săptămână”, a mai spus Levy.

„Înțeleg că până la sfârșitul săptămânii (n.red. – dacă IDF va declanșa operațiunea terestră în Liban, împotriva Hezbollah) nu va mai fi nicio urmă de Liban și vor implora o încetare a focului, dar noi aici trebuie să fim puternici ”, a concluzionat Levy.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Israel vs. Hamas | Comandantul Brigăzii Nahal: „În Rafah, aproape că nu există o casă fără tunel, nu plecăm până nu rezolvăm PROBLEMA”

IDF avea informații precise despre un posibil atac Hamas încă din 19 septembrie 2023: „AVERTISMENTELE nu au fost luate în considerare”

Israel vs. Hezbollah | Avertismentul purtătorului de cuvânt al IDF: „Consecințe DEVASTATOARE pentru Liban și întreaga regiune”

IDF a eliberat 4 dintre ostaticii răpiți de HAMAS. Luptători Shin Bet și Yamam au participat la operațiune: „Starea lor medicală este stabilă”

IDF atacă în Rafah și demolează un complex de antrenament al HAMAS: „Tuneluri localizate, arme confiscate, mai mulți teroriști au fost uciși”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân...
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
Cod galben de furtuni puternice și GRINDINĂ în jumătate de țară, joi! Caniculă extrema în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
ASTA înseamnă DACĂ ai coșmaruri noapte de noapte! Este ULUITOR
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Insula Iubirii, sezonul 8, 16 iulie 2024. S-a declanșat haosul după ce ispitele au oferit...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Ea este dentista ucisă în propriul cabinet din Brăila. Ce au găsit oamenii legii la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Timpul ar putea fi doar o iluzie creată de fizica cuantică