Scenariul de coșmar în UE. Viktor Orban, prieten cu Putin, ar putea ajunge președintele Consiliului European. Mișcarea surpriză a lui Charles Michel

Scenariul de coșmar în UE. Viktor Orban, prieten cu Putin, ar putea ajunge președintele Consiliului European. Mișcarea surpriză a lui Charles Michel
Viktor Orban și Charles Michel - Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 08/01/2024, 08:19

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare din iunie și că va demisiona dacă va fi ales, declanșând o cursă pentru a-l înlocui sau pentru a nu risca ca rolul să revină premierului maghiar, Viktor Orban, un cunoscut contestator al politicilor Uniunii Europene și bun prieten cu Vladimir Putin.

„Am decis să candidez la alegerile europene din 2024”, a declarat Michel pentru presa belgiană sâmbătă. Fostul premier belgian este șeful Consiliului UE, grupul liderilor de guvern din cele 27 de state membre ale UE, din 2019.

„Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul în Parlamentul European. Consiliul European poate să anticipeze și să numească un succesor până la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie”, a declarat el, adăugând că va candida pentru această funcțtie din partea partidul său belgian de centru-dreapta, Mișcarea Reformistă.

Această decizie surprinzătoare înseamnă că șefii de guvern din UE, care numesc împreună președintele Consiliului, se află sub o presiune semnificativă pentru a ajunge la un acord asupra unui succesor al lui Michel înainte de 1 iulie, când Ungaria urmează să preia președinția rotativă a Consiliului pentru șase luni.

În conformitate cu normele UE, în absența unui președinte permanent al Consiliului, această funcție – care presupune prezidarea reuniunilor Consiliului și, împreună cu parlamentul, este esențială pentru formarea noii comisii – revine statului membru care deține președinția rotativă.

Astfel, Orban – care a fost acuzat în repetate rânduri că a ținut ostatic sprijinul european pentru Ucraina, în timp ce miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, înghețate din cauza unor dispute legate de statul de drept, au fost înghețate – ar conduce de fapt Consiliul.

Duminică, Michel a reacționat la criticile aduse deciziei sale, spunând: „Vreau să fie clar că, în orice caz, în iunie trebuia să se ia decizia privind succesorul meu, iar decizia Parlamentului va fi în iulie, astfel încât este ușor pentru Consiliu să decidă, să anticipeze intrarea în funcție a succesorului meu.

„Există multe instrumente dacă există voința politică de a-l evita pe Viktor Orban”.”

Liderii europeni urmează să se întâlnească pe 17 iunie și 27-28 – după alegerile parlamentare cincinale, care au loc în întregul bloc în perioada 6-9 iunie – pentru a începe să se lupte pentru posturile de conducere ale blocului, inclusiv pentru președinții Comisiei și Consiliului.

În mod normal, aceste negocieri ar dura luni de zile, culminând cu instalarea noii comisii la sfârșitul lunii noiembrie, dată la care ar trebui să se încheie mandatul lui Michel în calitate de președinte al Consiliului. Dar liderii vor avea acum mult mai puțin timp la dispoziție.

Unii observatori ai UE au minimalizat importanța gestului lui Michel. Hosuk Lee-Makiyama, de la Centrul European pentru Economie Politică Internațională, a declarat că aceasta „nu face decât să devanseze cu șase sau nouă luni cursa pentru desemnarea succesorului său”.

Acesta ar fi „o pacoste pentru câțiva candidați care vor fi încă blocați în politica națională”, a spus el, dar este „un post de nivel doi care este deja rezervat pentru cineva apropiat de Franța și [de] stânga”.

Alții, însă, au condamnat decizia președintelui Consiliului ca fiind pripită și egoistă. Alberto Alemanno, profesor de drept european la Colegiul Europei, a declarat că această mișcare a fost „nu numai egocentrică, ci și iresponsabilă”, potrivit The Guardian.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri