Scenariul sumbru al lui Radu Opaina despre furnizarea căldurii în București, în această iarnă: „Să ne rugăm să nu avem minus 10 grade. Va fi PRĂPĂD”

Publicat: 03 12. 2024, 08:00

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR) și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), are un scenariu sumbru în ceea ce privește furnizarea agentului termic în București, în această iarnă. În contextul în care zilele trecute a avut loc o avarie majoră la CET Progresul, Radu Opaina spune că aceste situații se vor repeta în cazul în care vom avea nopți geroase.

„Este firesc să mai crape câte un cazan. Ele sunt foarte bolnave, sunt uzate și terminate, oricând pot crea mari probleme. Dovadă că s-a întâmplat odată cu răcirea vremii. Trebuie făcute modernizări urgent, pentru că de 20 de ani se discută de astfel de investiții.

Eu zic să ne rugăm la Dumnezeu să nu vină o vreme cu minus 10, minus 15 grade. Atunci va fi prăpăd. Cazanale sunt și foarte vechi, iar în serile în care este ger, sunt suprasolicitate”, a spus Radu Opaina, pentru Gândul.

Președintele FAPR mai spune că nu doar CET Progresul este învechit, iar preluarea livrării agentului de către alte surse ar putea crea alte avarii.

Progresul este sursă pentru aproape jumătate din București. Cel mai probabil, livrarea a fost mutată și pe alte centre, pe minim, dar pot ceda și aceste surse, pentru că nu pot rezista nici ele. Practic, se forțează alt CET, care să compenseze ce nu poate livra Progresul în această perioadă. Poate fi un efect de domino extrem de periculos”, explică Radu Opaina.

„Nu se fac investiții și modernizări suficiente”

Despre rețeaua Termoenergetica, fostul șef RADET spune că este un pericol la adresa populației.

„Este un sistem praf. Șantierele sunt doar cârpeli pe genunchi. Nu se fac investiții și modernizări suficiente”, spune președintele FAPR.

Care sunt cele mai mari trei probleme ale sistemului de termoficare, potrivit lui Radu Opaina:

  • Este vechi și extrem de uzat.
  • A doua mare problemă este lipsa forței de muncă. „Trebuie oameni care să intervină operativ în toate punctele. Există un mare deficit de personal, nu sunt oameni”.
  • A treia problemă este lipsa resurselor financiare: „Banii se duc pe altceva”.

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) a informat, luni, că furnizarea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în sectoarele 4 și 5 rămâne deficitară din cauza avariei produse în incinta CET Progresul (ELCEN).

Sute de blocuri fără căldură în București

Luni, pe site-ul companiei Termoenergetica apăreau sute de blocuri din sectoarele 4 și 5 pentru care livrarea agentului termic era deficitară.

„Lipsă parametrii pentru livrare încălzire din cauza avariei din incinta C.T.E. PROGRESUL”, era, luni,  mesajul afișat de companie.

Probleme erau anunțate și în celelalte sectoare: sute de blocuri din Sectorul 1 sunt afectate de oprirea căldurii, din cauza mai multor avarii, fie la rețeaua primară, fie pe circuitul secundar.

Municipalitatea a deschis în ultima perioadă mai multe șantiere pentru modernizarea sistemului, însă vorbim despre un colos! Sunt 4.000 de kilometri de țeavă, dintre care 1.000 de kilometri de țeavă primară, care este foarte veche și ruginită și care trebuie înlocuită.

„Românul nu poate să înghețe, trebuie să bage ceva pe foc. Și bagă lemne…”

În lipsa căldurii, în cazul unor avarii majore, bucureștenii ar putea recurge la alternative periculoase, este teoria lui Radu Opaina:

„Vor recurge la electric și vor băga în prize calorifere sau reșouri, iar instalațiile electrice din blocuri nu sunt făcute pentru încălzire și multe vor lua foc. Lucrurile acestea s-au întâmplat în alte orașe, nu spun eu noutăți acum. Unii bucureșteni vor recurge chiar și la sobe cu lemne și cărbuni, în blocuri, cum sunt în alte orașe deja. Și o să vedem o capitală europeană cu oameni care își vor încălzi apartamentele cu lemne.

Românul nu poate să înghețe și trebuie să bage ceva pe foc. Și bagă lemne, pentru că altă soluție mai deșteaptă nu are, pentru că statul a distrus tot ce s-a putut distruge”, spunea Opaina recent, într-un interviu pentru Gândul.


CITEȘTE ȘI:

Adrian Teodorescu, directorul Termoenergetica, despre FACTURA la căldură în această iarnă: „Din perspectiva noastră, nu există motiv de majorare”

Se interzic sau nu centralele de apartament? Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari. „Statul trebuie să ofere alternative de încălzire”