VIDEO | Schelete dezgropate de secetă, după ce nivelul unui lac din Călărași a scăzut (REPORTAJ)
This browser does not support the video element.
Un lac din Călărași a secat și a scos la iveală mai multe oseminte. Ce se întâmplă cu ele? Nu se știe. Și asta pentru că nimeni nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație. Oamenii din sat au auzit de cele întâmplate și câțiva dintre ei au venit la marginea lacului să vădă cu ochii lor ce este acolo.
„Da, e o biserică îngropată cu tot cu cimitir, am înțeles. Locuiți în zonă? Am cumpărat o casă de vacanță aici și tot auzind povești am venit să vedem și noi ce și cum. Acum am văzut… și ceva mai înainte am văzut oase, oseminte”, a spus un localnic.
„Eram elev și veneam la colegi, la prieteni care stăteau aici. Acum nu mai… Treceam un pod prin Preazna și ajungeam în Codreni. Nici nu mai știu unde e satul. Nu-mi mai dau seama. Au trecut mulți ani. Era vorba să facă canalul Bucureși, să vină cu vapoare, să ajungă până la mare, am înțeles. Asta era vorba atunci. Până acum s-a întâmplat să scadă nivelul apei atât de mult? Atât de mult, nu. De aceea mă uitam că e diferență mare, mare. Niciodată nu a mai fost așa. Nu s-a mai văzut. Se văd crucile, se văd grilajele. Deci s-a dat vestea în sat. Da, da. De aceea am și venit să văd. Am zis… mă duc să mă uit și eu”, a povestit Florian, un alt localnic.
Cei care locuiec în Gurbănești povestesc cum era pe vremuri în acele locuri. Doamna Georgeta spune că în locul lacului erau trei sate.
„Dumneavoastră locuiți aici. Da, da. Locuiesc aici. Acolo a fost Preasna, Codreni, Pavlicheni. A fost frumos, dar nu a mai fost lume și s-a terminat. S-a fărâmat și podul aici… care mergeam spre Coțofanca. S-a fărâmat podul ca să facă o apă mare… nu s-a mai făcut. A fost și o biserică, Gurbănești, pe care a fărâmat-o ca să facă podul ăsta, ce făcea… și nu s-a mai făcut. A ieșit, da. Crucile alea… o fi ieșit… nu am mai văzut”, a relatat doamna Georgeta.
Mai mulți localnici spun că toată lumea știa că sub apă era un cimitir. Și acum că a secat, se așteptau să se vadă crucile.
„În 1982, când a crescut apa, a făcut barajul. Acolo a fost o biserică veche și lângă biserică cimitirul. Ați auzit prin sat că se văd crucile, chiar și oasele. Da, se văd.” a spus un alt localnic.
„Ce s-a întâmplat cu cei care locuiau acolo? Deci… le-a dat statul ajutor, primăria sau nu știu cum a fost lucrarea. I-a făcut evaluarea la casă, cât a fost și au luat ei în altă parte, dar le-a spus să plece de acolo că vine apa peste ei. Sec. Sec de tot. Față de câtă apă era de intra în curțile oamenilor care sunt pe jos, pe aici, pe la punte. Acum e pe uscat tot. Până în valea Iargovei am săpat acolo cu arheologi. Deci… vreo 300 de metri am scos oase, dar la vreo 2 metri. A zis că a fost cimitir și scoteam…bine…oase, nu mai era nimic. Le puneam în sac, le puneam pe mal. Și erau băieți deștepti, arheologi. Eram 15 oameni care săpam acolo și în continuu găseam oase.” a povestit domnul Marian.
Primarul din Gurbănești spune că lacul se află sub administrația Apelor Române și că a prezentat situația tuturor.
„Eu, ca și primar, dacă mâine vine cineva cu o hârtie și spune «dați-ne ajutor», mă conformez imediat. Eu nu pot să mă duc să iau oasele alea de acolo sau eu știu, să iau atitudine, în condițiile în care toată lumea știe că în bazinul ala au dispărut 5-6 persoane, unii s-au înecat, alții au dispărut de tot. Mă trezesc mâine-poimâine că am stricat ceva. Nu e ceva care datează de azi. Aia e acolo de zeci de ani, așa de sub apă”, a precizat primarul din Gurbăești, Sandu Manea.
Până când se va găsi o soluție sau nivelul apei va crește și va acoperi osemnitele și mormintele, peisajul rămâne sinistru.