Recent, a apărut o petiție online, care propune redenumirea oficială a Rusiei în Moscovia şi schimbarea termenilor ”rus” în ”moscovit” şi ”Federaţiei Ruse” în ”Federaţia Moscovia”.
Autorul petiţiei, care a strâns deja peste 25.000 de semnături, aminteşte că ”numele istoric al Rusiei este de Moscovia”. ”Acest nume a fost utilizat în Europa şi în unele limbi asiatice. Numele apare, de asemenea, pe multe hărţi istorice din secolele XVI-XIX, care au fost produse în Europa înainte şi după ce Imperiul Moscoviei a fost redenumit Imperiul Rus. Rusia există, de fapt, de numai de 301 ani – de la 22 octombrie 1721, când ţarul moscovit Petru I a proclamat Împărăţia Moscovei drept Imperiu Rus”, se arată în petiţie.
Preşedintele Ucrainei a luat în considerare petiția, cerându-i premierului Denis Şmîgal să examineze propunerea, relatează publicaţia Ukrainska Pravda. Volodimir Zelenski a declarat că ”problema ridicată în petiţie trebuie analizată cu atenţie atât din punct de vedere al contextului istoric şi cultural, cât şi în lumina posibilelor implicaţii juridice internaţionale”.
După reacția lui Volodimir Zelenski la această petiție, răspunsul Moscovei nu a întârziat să apară.
Sarcina dată de Volodimir Zelenski lui Denis Şmîgal, de a examina posibilitatea redenumirii Rusiei în Moscovia reprezintă o ”dovadă a încercării de a crea o anti-Rusie”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, pe contul său de Telegram.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a scris pe contul său de Telegram că Ucraina ar trebui să fie redenumită în ”Schweinisch Bandera-Reich”, indicând că variantele ”Hohlandia”, un derivat de la ”hohol”, aşa cum îi numesc peiorativ ruşii pe ucraineni.
”Nazistul suprem de la Kiev a dat instrucţiuni să fie rezolvată problema redenumirii Rusiei în Moscovia. Răspunsul nostru? Nu, desigur că nu Hohlandia. Şi cu siguranţă nu Malorossia. Doar Schweinisch Bandera-Reich.Exakt!”, a scris Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, potrivit RBC.
Petiţia privind redenumirea Rusiei în Moscovia a fost publicată pe site-ul preşedintelui Ucrainei la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. În februarie, petiţia strânsese deja 25.000 de semnături, potrivit Agerpres.