Prima pagină » Actualitate » Schimbare de atitudine pentru Ministerul Afacerilor Externe: modificarea tratatelor UE

Schimbare de atitudine pentru Ministerul Afacerilor Externe: modificarea tratatelor UE

Schimbare de atitudine pentru Ministerul Afacerilor Externe: modificarea tratatelor UE
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, întâlnire cu omologul său austriac. Despre ce au discutat cei doi

România ia în calcul susținerea ideii de modificare a prevederilor tratatelor UE, în ceea ce privește votul unanim și înlocuirea acestuia cu votul majorității calificate, a anunțat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.

„Este o discuție care se poartă de mai multă vreme în cadrul UE, pentru că într-adevăr s-a constatat că în anumit situații, critice uneori, unde era nevoie de o decizie a UE într-un anumit format, a existat un blocaj, din cauza unanimității. A existat această discuție și s-a purtat o dezbatere inclusiv la Conferința privind Viitorul Europei.

În urma acestei consultări populare europene, unul dintre elementele de follow-up pe care se va discuta va fi: dacă este nevoie de o modificare a tratatelor și inclusiv în ceea ce privește majoritatea calificată”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ipoteza a fost avansată deja de PUSL, care a solicitat oficial președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să demareze procedurile pentru modificarea tratatelor. Subiectul a fost pus pe agenda instituțiilor europene și  urmează să fie dezbătut.

Anunțul făcut de Bogdan Aurescu arată că eșecul intrării României în Schengen a durut mai mult decât au vrut unii să admită, România fiind până recent una dintre țările care mereu au susținut votul în unanimitate.

„Noi am avut inițial o poziție de susținere a unanimității, pentru că întotdeauna am considerat că statele mici ar trebui să aibă această pârghie la îndemână dacă există o situație în care interesele lor o cer să poată să blocheze o anumită decizie.

Noi am constatat că România întotdeauna a acționat într-un spirit european și a încercat să găsească formule altfel, decât prin a se opune prin veto, nu cum au făcut alții, precum Austria”, a mai spus Aurescu.

Citește și