Schimbare ISTORICĂ în Irlanda de Nord. Republicana Michelle O’Neill devine prim-ministru: „Este o nouă eră”

Publicat: 03 02. 2024, 22:45
Sursa foto: Profimedia

Michelle O’Neill a devenit oficial prima republicană care a susținut unificarea cu Irlanda la vârful guvernului nord-irlandez . Aceasta este o schimbare istorică pentru această provincie din Regatul Unit, care a avut un trecut marcat de trei decenii de conflicte violente, potrivit Agerpres.

După repornirea instituțiilor provinciei, care au fost boicotate timp de doi ani de unionişti pentru a se opune acordurilor comerciale post-Brexit, pe care le-au considerat o amenințare la locul Irlandei de Nord în Regatul Unit, liderul Sinn Fein din Irlanda de Nord, în vârstă de 47 de ani, a fost numită prim-ministru.

Ea a salutat „o zi istorică”, o „nouă eră” și a promis un legislativ „pentru toți”, subliniind că ar fi fost „de neimaginat pentru generația părinților ei” ca un naţionalist să conducă executivul local.

Deoarece membrii unionişti ai DUP au boicotat acordurile comerciale post-Brexit, pe care le-au considerat o amenințare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit, instituțiile provinciei au fost blocate timp de doi ani.

Mary Lou McDonald, lidera Sinn Fein pentru întreaga insulă Irlanda, a declarat că guvernul nord-irlandez „nu ar putea fi pe mâini mai bune” la sosirea sa în Stormont.

Ea a continuat, spunând: „Aceasta este o victorie pentru toată lumea astăzi, o demonstrație că egalitatea și incluziunea sunt la ordinea zilei”.

Emma Little-Pengelly va fi vice-premierul unionist alături de Michelle O’Neill ca urmare an Acordului din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt a treizeci de ani de conflict violent. Într-o schimbare fără precedent pentru partidul Sinn Fein, care a fost odinioară vitrina politică an IRA (Armata Republicană Irlandeză), a câștigat alegerile din mai 2022, dar Michelle O’Neill nu a putut prelua funcția din cauza impasului politic. Există nevoie de un guvern local care să se ocupe de probleme precum locuințele, sănătatea, ocuparea forței de muncă, agricultura și mediul. Impasul, care a provocat indignare în rândul publicului, a forțat administrația și Londra să gestioneze afacerile de zi cu zi în ultimii doi ani. În această săptămână, Partidul Unionist Democrat (DUP) an anunțat că va pune capăt boicotului.