Schimbare majoră la botez! IPS Calinic a făcut anunțul: „Se va analiza…”
Înalt Preasfințitul Calinic, arhiepiscopul Argeșului și membru al Sfântului Sinod al BOR, a declarat că, după decesul tragic al bebelușului Iustin la botez, va fi luată „hotărârea cea mai potrivită pentru evitarea nedoritelor accidente”.
ÎPS Calinic, arhiepiscop din septembrie 2009, a oficiat recent, pe 23 ianuarie, botezul fetiței lui Nicolae al României. Cu ocazia botezului, ÎPS Calinic a băgat bebelușul doar cu piciorușele în apă și l-a udat puțin pe cap.
Într-un interviu acordat celor de la „Adevărul”, ÎPS Calinic a vorbit și despre modul în care se practica botezul atunci când era preot la țară în Transilvania.
„Se ştie că în viaţa ortodoxă se săvârşesc mai multe „feluri” de botezuri, ca rânduiala, din diferite motive obiective”, a declarat ÎPS Calinic.
Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a detaliat astfel diferitele tipuri de botez:
– Botezul prin afundare, de trei ori, în numele Sf. Treimi
– Botezul prin stropire
– Botezul în caz de primejdie sau de urgență
– Botezul dorinței
– Botezul sângelui
„Am găsit obiceiul de a se stropi pruncul pe cap”
„În Transilvania, când eram preot la ţară, am găsit obiceiul de a se stropi pruncul pe cap, după ce a fost introdus în cristelniţă. Se foloseau palmele făcute căuş, apă sfinţită pentru botez fiind slobozită cu îndestulare peste creştetul pruncului”, spune ÎPS Calinic, care adaugă că după o vreme, din teamă de a nu se produce vreun accident din diferite motive fizice sau emoţionale, s-a gândit că este mai potrivit să se afunde pruncul până la gât în apa cristelniţei, după care să se toarne din belşug apă sfinţită, peste creştetul pruncului. Întrebat de ce nu există o practică unitară privind taina botezului, Arhiepiscopul Calinic a răspuns: „De obicei, Botezul se face, în general, unitar, cu deosebire, că pe alocurea se impun de către credincioşi, unele «obiceaiuri», pe care le-am găsit statornicite: bordeiul şi obiceiul! Trebuie lămuriţi cei care nu ştiu rânduiala statornicită!”, spune ÎPS Calinic.
„Se va analiza practica scufundării pruncilor la botez…”
„Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”, menționează acesta, întrebat fiind dacă ar trebui interzisă scufundarea bebelușilor la botez.