Schimbarea buletinului. Românii care au obligația să ceară un nou ACT de identitate în cel mult 15 zile

Publicat: 27 08. 2024, 10:55
Schimbarea buletinului. Românii care au obligația să ceară un nou act de identitate în cel mult 15 zile / Foto: caracter ilustrativ

Tot ce trebuie să știi despre schimbarea buletinului după căsătorie. Este firesc ca, după ce formează o familie, unul dintre soți să adopte numele celuilalt. Capital.ro îți prezintă pașii care trebuie urmați.

Iată ce trebuie să faci pentru a avea un buletin nou după căsătorie.

Schimbarea buletinului după căsătorie

Orice schimbare a numelui de familie ori a adresei de domiciliu presupune actualizarea datelor actului de identitate, conform legislației române, mai precis a OUG 97 din 14 iulie 2005, republicată.

În articolul 19 din ordonanță se menționează că schimbarea actului de identitate este obligatorie atunci când se modifică numele sau prenumele titularului, o situație frecvent întâlnită după căsătorie, când unul dintre soți alege să adopte numele celuilalt.

De asemenea, schimbarea buletinului este necesară și atunci când se schimbă adresa de domiciliu, de exemplu, când unul dintre soți se mută la adresa celuilalt sau când soții achiziționează împreună o nouă locuință.

După căsătorie și înregistrarea familiei la starea civilă, soțul care și-a schimbat numele are obligația legală de a solicita eliberarea unui nou act de identitate în termen de 15 zile de la modificarea numelui, conform alineatului (2), litera b) din articolul 19.

Documente necesare pentru schimbarea buletinului

Pentru schimbarea actului de identitate după căsătorie trebuie depusă o cerere la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor din zona de domiciliu.

Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente justificative:

  • actul de identitate vechi, care urmează să fie preschimbat;
  • certificatul de naștere, în original;
  • certificatul de căsătorie, în original, care atestă schimbarea numelui de familie în urma căsătoriei;
  • documentul care dovedește adresa de domiciliu, cum ar fi un extras de carte funciară sau alt document oficial, în original și copie; este important ca extrasul de carte funciară să fie obținut cu cel mult 30 de zile înainte de depunerea cererii pentru eliberarea noului act de identitate.
  • chitanța care dovedește plata taxei pentru eliberarea noului buletin.