Schimbarea PERMISULUI de conducere te poate arunca în spatele gratiilor dacă nu completezi corect o declarație. Când și unde se aplică aceste sacțiuni

Publicat: 07 08. 2024, 11:59
Sursa FOTO: Facebook

Se întâmplă deseori ca șoferii să-și piardă portofelul, care, de cele mai multe ori conține și documente esențiale precum cartea de indentitate sau permisul de conducere. În acest caz trebuie să te adresezi autorităților emitente pentru a-l declara pierdut și pentru a obține noi acte, însă nu toți oamenii parcurg cu onestitate acești pași, întrucât urmăresc scopuri ceva mai „neortodoxe”, scrie evz.ro.

Astfel, în țări precum Republca Moldova, Agenția Servicii Publice (ASP) atrage atenția șoferilor asupra unei reguli esențiale privind permisele de conducere.

Conform Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene, este interzisă deținerea simultană a mai multor permise de conducere. Respectarea acestei reglementări este crucială pentru prevenirea sancțiunilor legate de încălcările regulilor de circulație.

Practic, șoferii moldoveni care se stabilesc în România sau în alte țări din Europa pot solicita preschimbarea permisului de conducere, proces care variază în funcție de țara respectivă. În statele cu acorduri bilaterale cu Republica Moldova, preschimbarea permisului se face fără a susține examene suplimentare, iar vechiul permis este retras și trimis înapoi la ASP pentru a fi radiat.

Cu toate acestea, ASP a constatat că unii cetățeni moldoveni, după preschimbarea permisului în altă țară, fac o declarație pe proprie răspundere, afirmând că și-au pierdut permisul moldovenesc și cer eliberarea unui nou document. Aceasta constituie o încălcare a articolului 3521, alineatul (1) din Codul penal al Republicii Moldova, privind falsul în declarații.

În prezent, ASP a inițiat 55 de sesizări în astfel de cazuri. Cetățenii care dețin două permise de conducere, eliberate de două țări diferite, riscă nu doar anularea permisului, ci și sancțiuni penale, care pot include amenzi de până la 950 de unități convenționale sau închisoare de până la un an, cu posibila privare de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pentru o perioadă de până la 5 ani.