Prima pagină » Actualitate » Schimbări în Codul Rutier. Mașinile noi vor fi dotate cu o ”cutie neagră”, asemănătoare celor din avioane

Schimbări în Codul Rutier. Mașinile noi vor fi dotate cu o ”cutie neagră”, asemănătoare celor din avioane

Schimbări în Codul Rutier. Mașinile noi vor fi dotate cu o ”cutie neagră”, asemănătoare celor din avioane

Noul an aduce din nou schimbări în Codul Rutier, dar și noi regulamente impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește fabricarea mașinilor. 

Așadar, începând cu luna mai a acestui an, regulamentul auto impune ca toate mașinile noi să fie dotate cu o ”cutie neagră”, la fel ca în cazul avioanelor. Ea ar trebui să capteze tot felul de informații, viteza, turația motorului, unghiul de virare și activarea airbag-ului, toate fiind bazate pe datele furnizate de GPS în cazul unui impact major. Dispozitivul va fi atașat sub scaunul șoferului și are un microcip. Această nouă dotare ar putea duce la creșterea prețului mașinilor.

Totodată, Uniunea Europeană pregăteşte un proces de modernizare, iar permisele auto ar putea fi digitale. Noile schimbări vizează introducerea unor întrebări referitoare la identificarea riscurilor în trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură.

Schimbări în Codul Rutier

De asemenea, anul 2024 vine cu schimbări majore în Codul Rutier. De la 1 ianuarie, punctul de amendă a fost majorat de la 145 de lei la 165 de lei. Astfel, pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau bicicliștilor, amenzile ajung până la 825 de lei. Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei, iar pentru parcarea neregulamentară până la 500 de lei.

S-a modificat inclusiv modul de calcul a contravențiilor. Clasa I încadrează două sau trei puncte, Clasa II patru sau cinci, Clasa III de la şase la opt puncte, iar Clasa IV de la nouă la 20 de puncte de amendă. Clasa V este aplicabilă doar persoanelor juridice şi vizează un cumul de puncte de la 21 la 100.

Plătești amendă dacă nu ai permisul de conducere în original la tine?

Nu de puține ori, șoferii circulă pe drumurile publice cu o copie xerox a permisului de conducere, a cărții de identitate sau a certificatului de înmatriculare.

Însă, acest lucru nu este legal. Potrivit legii, conducătorii auto trebuie să aibă la ei aceste acte în original. „Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, conform ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Ce document poți prezenta în copie

Singura excepție de la ”regulă” fiind reprezentată de asigurarea RCA, care poate fi înmânată ori în format electronic ori sub formă de copie xerox).

Conducătorii auto care nu au la ei permisul de conducere se pot alege cu 6-8 puncte amendă. Asta înseamnă că șoferii vor fi nevoiți să plătească o amendă care începe de la 990 de lei și care poate ajunge la 1.320 de lei.

”Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației.

De asemenea, șoferii riscă să se aleagă cu aceeași amendă dacă înmânează polițistului o copie a permisului de conducere, a talonului sau a cărții de identitate.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și