Schimbări în Codul Rutier pentru șoferii vârstnici, pentru a preveni accidentele. Ce trebuie să știe

Publicat: 17 10. 2024, 13:47

This browser does not support the video element.

Codul Rutier pune frână șoferilor vârstnici care provoacă accidente rutiere. Se modifică perioada de valabilitate a permiselor de conducere. De asemenea, se propun și testări mult mai dese pentru a vedea dacă aceste persoane mai sunt sau nu apte să conducă. Ne referim la persoanele trecute de 70 sau 80 de ani.

„Ca să fii un foarte bun conducător auto, trebuie să fii apt din punct de vedere al sănătății, iar pentru asta sunt examenele medicale. Cel mai important este să avem acești stimuli: auz, văz, orientare în spațiu la capacitate maximă. Trebuie să auzim bine, să vedem bine, să ne orientăm în spațiu.

Cunoaștem foarte bine faptul că, odată cu avansarea în vârstă, acești factori foarte importanți scad, dar și oamenii trecuți de o anumită vârstă au un avantaj față de tinerii fără experiență. Trebuie să facem aceste vizite medicale, cu atât mai mult cu cât ești mai în vârstă”, spun specialiștii.

În prezent, în România valabilitatea permisului este de 10 ani pentru toți șoferii, fără distincție de vârstă. Dar se pregătește această schimbare importantă:

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, B1 şi BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se stabilește prin noua lege.

Concluzia la care au ajuns specialiștii a fost că, după 70 de ani, șoferii ar trebui să facă mai des controale medicale.

„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene.

CITEȘTE ȘI:

Este obligatoriu sau nu să ai roată de rezervă la mașină. Ce prevede legea