Modificări în generarea CNP-urilor, în România. Cum vor arăta noile Coduri Numerice Personale și ce se întâmplă cu actualele cărți de identitate
Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) vine cu noi modificări în privința generării Codurilor Numerice Personale (CNP). În acest moment, CNP-ul este format din 13 cifre, include un cod de două cifre (JJ) care indică județul sau sectorul unde s-a născut persoana sau unde avea domiciliul/rezidența la momentul acordării CNP-ului.
În urma schimbărilor introduse de SIIASC, codul de județ va fi înlocuit cu unul unic „70” pentru toate Codurile Numerice Personale generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciuliu ori reședință, potrivit Antena 1. Astfel, este simplificat procesul de generare a CNP-urilor, fiind eliminată procedura prin care se atribuie un cod diferit în funcție de locație.
O altă schimbare este reprezentată de integrarea procedurilor digitalizate efectuate de către ofițerii de stare civilă. Prin această metodă se eficientizează fluxul de lucru și se reduce timpul de așteptare a actelor.
Românii trebuie să știe că CNP-urile deja emise nu trebuie schimbate, iar începând cu data de 8 mai 2024, platforma digitală pe care o utilizează ofițerii de stare civilă a devenit parțial funcțională.
Implementarea modificărilor este planificată să se finalizeze până la data de 24 septembrie 2024, iar toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale vor fi conectate și interoperate cu această platformă.
„Doar CNP-urile generate începând cu 8 mai 2024 în infrastructura digitală sunt modificate. CNP-urile deja generate nu se schimbă, doar pentru nașterile înregistrate începând cu 8 mai în jud Ilfov și 7 municipii. Sau pentru transcrieri de nașteri după 8 mai, persoane care au dobândit cetățenia de curând. CNP-urile deja generate nu se schimbă. Practic, cetățenii, în general, nu vor fi afectați”, a precizat chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a oferit, prin intermediul unui comunicat, detalii despre felul cum cetățenii își pot procura diverse acte.
„Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare – respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului. Infrastructura SIIASC integrează 3.188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic”, se arată în comunicatul MAI
FOTO cu caracter ilustrativ – dgepmb.ro